Iraakse minister op bezoek in Turkije

ANKARA, 11 FEBR. De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Mohammed Saeed al-Sahhaf, heeft Turkije voorgesteld te komen tot een tijdelijke heropening van een oliepijpleiding in ruil voor de levering van humanitaire goederen door Turkije aan Irak. De pijpleiding tussen de twee landen werd gesloten in het kader van het internationale embargo dat de Verenigde Naties na de oorlog van Irak tegen Koeweit tegen het regime in Bagdad hebben ingesteld. De olie die zou worden geleverd, zou alleen in Turkije mogen worden verkocht en niet verder mogen worden geëxporteerd.

Het bezoek van de Iraakse minister maakt deel uit van het streven van de regering in Irak om het internationale isolement te doorbreken. De Iraakse leider, Saddam Hussein, heeft daartoe de laatste tijd gezanten naar verscheidene, voornamelijk islamitische, landen gestuurd. De Turkse president, Suleyman Demirel beklemtoonde gisteren dat Bagdad aan alle door de Verenigde Naties gestelde voorwaarden zal moeten voldoen alvorens weer volledig deel te kunnen uitmaken van de internationale gemeenschap. (AP, Reuter)