Abchazen staan niet langer op zelfstandigheid

GENÈVE, 11 FEBR. Abchazische opstandelingen hebben hun wens voor volledige onafhankelijkheid van hun gebied ten opzichte van Georgië opgegeven. Ze hebben beloofd de dialoog met de regering in Tbilisi voort te zetten op basis van het beginsel van één staat. Dat heeft de Zwitser Edouard Brunner, die namens de Verenigde Naties bemiddelt in het Abchazische conflict, gisteren meegedeeld na afloop van tweedaagse besprekingen in Genève. De Abchazische en Georgische onderhandelaars hebben afgesproken hun onderhandelingen op 15 februari in Moskou voort te zetten. Tijdens dat overleg zullen ook afspraken moeten worden gemaakt over de terugkeer van 250.000 Georgiërs die Abchazië zijn ontvlucht. Abchazische opstandelingen hebben in september 1992, met steun uit verscheidene Kaukasische republieken en Rusland, het Georgische leger uit hun gebied verdreven. Brunner noemde het een aanzienlijke vooruitgang dat de opstandelingen zich niet langer het bestaan van een zelfstandig Abchazië ten doel stellen en sprak in dat verband van “een keerpunt”. (Reuter)