GEBONDEN DRESSING

Sla moet geen sleur worden. Om de belangstelling voor de inhoud van de slabak levendig te houden kan er beter zoveel mogelijk worden gevariëerd. Niet alleen met de soorten sla of de 'vulling' van de sla maar evengoed met de dressing. Een lichtgebonden dressing is geschikt voor hardere slasoorten of harde groenten die als salade worden gegeten. Gebruik deze gebonden dressing direct na bereiding.

Voor 2-3 porties salade:

1 hardgekookt ei, gepeld 1 theelepel Dijon mosterd (of andere scherpe mosterd) 1 eetlepel citroensap of wijnazijn 6-7 eetlepels olijfolie zout en versgemalen peper 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt (facultatief)

Halveer het ei, wip de dooierhelften eruit en wrijf deze met de achterkant van een lepel fijn in een kom. Voeg mosterd en citroensap toe, een beetje zout en roer alles goed door elkaar. Giet dan al roerend 1 eetlepel olie drupje voor drupje bij het dooiermengsel tot de massa glad gebonden is en enig volume begint te krijgen. Voeg dan al roerend de resterende olie telkens bij kleine beetjes tegelijk toe, zoals dat ook bij een mayonaise moet worden gedaan. Breng de gebonden dressing, die nu een consistentie heeft van verdunde mayonaise, verder op smaak met nog wat zout, versgemalen peper en kappertjes. Snijd het eiwit in kleine stukjes en strooi deze vlak voor gebruik over de salade. Deze dressing kan ook heel goed bij een avocado worden geserveerd; vervang in dat geval de kappertjes door fijngeknipte bieslook en vul de holte in de avocado met minuscule blokjes komkommer, vermengd met het fijngesneden eiwit van de gebruikte dooier.