Bedreiging Burundi

BUJUMBURA, 10 FEBR. Het Burundische weekblad La Nation heeft gisteren in bedekte termen een oproep gedaan om de speciale afgezant van de Verenigde Naties voor Burundi, Ahmedou Ould Abdallah, en de ambassadeur van de Verenigde Staten in het land, Robert Krueger, te vermoorden.

Het blad, dat het eigendom is van een voormalige Tutsi-president van Burundi, beschuldigt beide diplomaten ervan de zijde gekozen te hebben van de Hutu-partij FRODEBU in zijn conflict met de Tutsi-partij UPRONA over de positie van de premier van Burundi, Anatole Kanyenkiko. UPRONA eist, daarin gesteund door de andere oppositie-partijen, dat de premier aftreedt maar FRODEBU wil dat Kanyenkiko aanblijft. In het artikel raadt de krant beide diplomaten aan Burundi zo snel mogelijk te verlaten. “Doen zij dat niet dan zullen de eerlijke burgers van Burundi hun via demonstraties of op andere wijze duidelijk maken dat zij van zulk soort diplomaten niet zijn gediend”, aldus La Nation. “Diplomatieke immuniteit heeft soms geen betekenis, zeker niet in tijden van oorlog. Welnu, we zijn in oorlog.” (Reuter)