Warp (2)

Met de recensie van IBM's OS/2 Warp laat Paul van de Water heel wat steken vallen. Over het feit dat Warp Versie 3 van OS/2 is, dat de eerste 32-bits versie (2.0) al sinds april 1992 op de markt is en dat wereldwijd sindsdien meer dan 10 miljoen exemplaren van OS/2 verkocht zijn, wordt niet gerept. Ook wordt niet verteld dat de twee grootste ketens van computerwinkels in Nederland sinds kort alleen nog maar OS/2 Warp bij iedere machine leveren. Wie voor DOS/Windows kiest moet bijbetalen.

Van de Water weet alleen het uiterlijk van OS/2 Warp te waarderen. Het verfraaien van het uiterlijk was ook uitdrukkelijk een van de bedoelde verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Een andere ontwerpeis was een versnelling van de grafische uitvoer. Ook is het systeem aangepast zodat het voortaan ook in een PC met 4 Mb RAM geheugen gebruikt kan worden. Dat op dergelijke wat betreft geheugencapaciteit onderbemeten systemen OS/2 Warp nu draait mag een wonder heten; dat OS/2 wat trager en afhankelijk van de installatie zelfs tergend traag gaat werken is vervelend, maar dat is geen wonder. Een moderne Macintosh met System 7 heeft ook 8 Mb RAM geheugen nodig. IBM zou inderdaad zijn installatieprogramma moeten wijzigen om de gebruiker erop te wijzen dat zo weinig mogelijk toeters en bellen geïnstalleerd moeten worden om een werkbaar systeem op te leveren.

Maar om het oordeel vrijwel geheel te baseren op het gedrag van OS/2 Warp op zo'n systeem met (te) weinig geheugen en waarschijnlijk niet optimaal gekozen instellingen vind ik een misser. Mijn ervaringen met OS/2 zijn heel anders en ik weet dat er veel meer redelijk tevreden gebruikers zijn.

Het artikel bevat ook enkele fouten. Zo nemen de bestanden van OS/2 na een normale installatie 22.5 Mb en niet zoals vermeld 45 Mb disc-ruimte in beslag. Wie disc-ruimte genoeg heeft en het volledige zogenaamde Bonus Pack installeert met tekstverwerker, spreadsheet, internet tools, faxprogramma etc. moet zo'n 95 Mb reserveren. Daar bovenop komt dan nog wat (variabele) ruimte voor de zogenaamde swapfile (voor een machine met 4 Mb RAM is 12 Mb een goede waarde).

De opstarttijd van OS/2 Warp op mijn eigen 486dx2 (met multimedia en HPFS) machine is 1 minuut en 10 seconden, de PC op mijn werk laadt wat extra netwerkdrivers en heeft 30 seconden langer nodig. Dit wijkt wel erg af van de door Paul van de Water gemeten vier minuten op een ongedefinieerd systeem en twee minuten op een machine met Pentium-processor.

Mijn voornaamste kritiek op de recensie is dat OS/2 Warp voor een verkeerde doelgroep van PC-gebruikers beoordeeld wordt. Wie op een kleine laptop met 4 Mb alleen even een bestandje wil intikken met WP for Windows zal weinig winnen met Warp ten opzichte van DOS+Windows. Wie echter (zoals de meeste mensen op dit moment) nu een nieuwe krachtige PC van redelijke kwaliteit koopt of al bezit met een redelijke hoeveelheid geheugen (minstens 8 Mb en een 486-processor of beter) zal naar mijn stellige overtuiging meer plezier van de PC hebben met Warp dan met het DOS+Windows combo, ook al zal de bediening wat gewenning vereisen en zal hier en daar de manier van werken wat moeten veranderen.

Voordeel van Warp is dat je gewoon doorwerkt terwijl er afgedrukt, gefaxt, genetwerkt of iets berekend wordt en dit alles in een stabiele omgeving. Zelfs de onstabiele Windows-programma's van dit moment kunnen daar maar weinig aan verknoeien. Wie wat meer wil dan alleen tekstverwerken hoeft met Windows geen genoegen meer te nemen.