Van Ommeren onberoerd onder beursgeruchten

AMSTERDAM, 9 FEBR. De effectenhandel in Amsterdam werd vanochtend gekenmerkt door matige omzetten. De koersfluctuaties bleven daardoor beperkt. Enige opwinding ontstond door het gerucht dat Pakhoed concurrent Van Ommeren zou willen overnemen. Maar analisten geloven daar niet in. Pakhoed beschikt in hun optiek niet over de financiële middelen voor een dergelijke zware acquisitie.

AMSTERDAM De onrust rond Van Ommeren liet de koers van dat aandeel vanochtend volslagen onberoerd. Het opslag- en transportconcern stond onveranderd op 47,80. Naast het gerucht dat Pakhoed belangstelling zou hebben voor Van Ommeren viel ook de naam van Nedlloyd als eventuele gegadigde om Van Ommeren over te nemen. Maar Nedlloyd, dat enorm in zijn containervloot heeft geïnvesteerd, zou op scheepvaartgebied zoveel branchevreemde activiteiten aantrekken dat analisten een dergelijke overname “uiterst onwaarschijnlijk” achten. Nedlloyd noteerde rond het middaguur dertig cent hoger op 54 gulden, terwijl Pakhoed deze drie dubbeltjes prijsgaf op 49,40.

Verder gebeurde er vanochtend nauwelijks iets op de beurs. De beursthermometer, de AEX, stond vrijwel onveranderd op 413,83 punten. Londen scoorde duidelijk beter. Daar stond de belangrijkste beursindex op een winst van twintig punten. De koersdaling van de cyclische (conjunctuurgevoelige) waarden van de afgelopen dagen zette zich niet duidelijk door. DSM kreeg er 1,10 bij op 136,70 en KPN stond onveranderd op 56,90. DSM kwam met het bericht dat zijn harsendivisie (DSM Resins) een distributie-overeenkomst had gesloten met een Poolse harsenproducent.

Hoogovens zakte tachtig cent. Akzo Nobel verloor 1,40 op 193,80 nadat het gisteren al zeven dubbeltjes had ingeleverd. Fokker steeg ondanks de geruchten over een rigoureuze bedrijfssanering een dubbeltje tot 12,90. De koers van luxaflex-producent Hunter Douglas ging met 1,70 omhoog na gisteren 1,40 te zijn gedaald.

Koninklijke Olie zorgde volgens handelaren voor een bodem in de markt. Het aandeel liep vanochtend negentig cent op tot 193 gulden. Andere internationals ontwikkelden zich ondanks de halve cent lagere dollar ook niet negatief. Philips liep een dubbeltje op tot 54,70 en Unilever steeg vier dubbeltjes tot 199,90.

Het Haagse handelshuis Borsumij Wehry was in trek na de wat lagere prijzen van de afgelopen weken. “Kennelijk gaat het fonds toch langzaamaan profiteren van de aangekondigde goede resultaten over 1994”, aldus een handelaar.

Op de Europese wisselmarkten zette de dollar zijn koersdaling van de voorgaande dag voort. De koers stond vanochtend uur in Amsterdam op 1,7120 gulden, tegenover een slotkoers van 1,7160 gisteren.

NEW YORK Op Wall Street eindigde de Dow-Jones index gisteren op 3935,37 punten, 2,02 punten lager de voorgaande dag. De omzet bedroeg ongeveer 318 miljoen aandelen.

De beursindex schommelde de hele dag rond het slotniveau van de voorgaande dag. Toch waren de handelaren daar niet ontevreden over. Ze waren blij dat de aandelenkoersen zich redelijk houden na de stijging van ruim 50 punten op vrijdag.

De dollar noteerde tegen het einde van de handel in New York 1,7150 gulden, tegen 1,7200 de voorgaande dag.

TOKIO De beurs van Tokio had weer een slechte dag. De Nikkei-index van 225 fondsen ging omlaag met 190,70 punten tot 18.099,55, wat een daling van net iets meer dan 1 procent is. Zoals al eerder het geval was, waren het ook nu weer de bouwfondsen die het slecht deden.