Time koopt exploitant kabel-tv voor 4,4 miljard

NEW YORK, 8 FEBR. Amusementsconcern Time Warner neemt de kabelexploitant Cablevision Industries over voor 2,6 miljard dollar (4,4 miljard gulden) in aandelen en contanten. Het bedrijf maakte ook bekend dat het vorig jaar een verlies heeft geleden van 91 miljoen dollar bij een omzet van 15,9 miljard dollar.

Topman Gerald Levin is van plan enkele onderdelen af te stoten om de overname te kunnen financieren. Time Warner heeft een aandeel van 21 procent in Turner Broadcasting, eigenaar van onder meer CNN. Analisten verwachten dat dat 1,5 miljard dollar kan opbrengen. Daarnaast zal Time Warner enkele niet-strategische kabelonderdelen afstoten in de komende anderhalf jaar.

Time Warner wordt door de overname van Cablevision Industries bijna even groot als Telecommunications Inc. (TCI), de grootste kabelexploitant. Beide bedrijven hebben ongeveer 11,5 miljoen abonnees. Time Warner nam onlangs ook al Houston Industries over voor 2,2 miljard dollar. Het bedrijf breidt uit in kabel om straks als kabel- en telecommunicatiediensten worden gecombineerd via glasvezel doelmatiger te kunnen opereren. Hoe groter de dichtheid van de abonnees hoe goedkoper de exploitatie. Time Warner is op dit moment bezig zijn kabelnet te moderniseren en heeft daarvoor 5 miljard dollar uitgetrokken. Eind 1998 moet 85 procent van alle abonnees aangesloten zijn op glasvezel. Voor de kabel en telecommunicatie zet Time Warner een aparte afdeling op, aldus Levin gisteren.

De overeenkomst van gisteren voltooit de expansie in kabel. Time Warner zal zich nu concentreren op het aanbieden van pay-per-view in zijn regio's en het introduceren van telecommunicatie. Time Warner is op dit moment bezig met een experiment met interactieve televisie in Orlando, Florida, waar eind dit jaar 4.000 huishoudens moeten zijn aangesloten op interactieve tv met videoservice, spelletjes en thuisshoppen.

Time Warner Entertainment, dat tot nu toe Warner Bros en de kabelonderdelen omvatte, is voor 38 procent in handen van telefoonmaatschappij US West, electronicagigant Toshiba en het Japanse Itochu. De kabelonderdelen en telecomactiviteiten moeten daar nu uit worden losgeweekt.

Time Warner boekte in 1994 vooruitgang in de sectoren muziek, film en de uitgeefactiviteiten, alleen kabel bleef daar nog bij achter. De omzet steeg van 14,5 in 1993 naar 15,9 in 1994. Het aandeel Time Warner steeg 1 1/4 naar 39.