McDonnell Douglas in problemen met MD11

ROTTERDAM, 7 FEBR. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant McDonnell Douglas overweegt wegens een gebrek aan orders tijdelijk de produktie stil te leggen van de MD11, het grootste verkeersvliegtuig dat de fabriek maakt.

De 300-zitter is momenteel in gebruik bij 28 luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM. Maar de in totaal 45 orders die McDonnell voor de MD11 in portefeuille heeft zijn te weinig om een volledige produktie in stand te kunnen houden. Zonder nieuwe orders worden er dit jaar slechts 10 nieuwe vliegtuigen gemaakt.

De overweging te stoppen met de produktie van de MD11 komt echter als een volslagen verrassing. Ondanks de geringe orders is McDonell Douglas een van de weinige fabrikanten die nog winst maakt op zijn produkten, die op de slechte markt voor vliegtuigen niet tegen afbraakprijzen de deur uitgaan. De arbeidskosten van een MD11 zijn de laatste jaren gehalveerd.

De directie van het bedrijf hoopt dat de potentiële klanten, die op een zich aarzelend herstellende luchtvaartmarkt de beslissing om nieuwe toestellen te kopen steeds weer voor zich uitschuiven, zullen besluiten hun orders naar voren te halen.

Dat geldt met name voor Saoedi-Arabië dat een mammoet-order voor de MD11 overweegt maar deze nog steeds niet heeft geëffectueerd, wegens de financiële problemen die het land heeft door de financiering van de Golfoorlog. Na de bekendmaking van concurrent Boeing, dat vorige week bekendmaakte 7000 banen te zullen schrappen, staan door de dreigende produktiestop van de MD11 ook bij McDonnell duizenden banen op de tocht onder de 10.000 werknemers die nu nog in de produktie van verkeersvliegtuigen bij McDonnell werkzaam zijn.

Wel overweegt McDonnell Douglas nog steeds de MD95 in produktie te nemen. Deze 95-zitter zou een directe concurrent worden van de Fokker 100. Maar Fokker heeft al herhaaldelijk verklaard niet te geloven in de MD95, die al in het begin van de jaren negentig door McDonnell is aangekondigd, maar in de praktijk nooit verder is gekomen dan het stadium van de tekentafel.