Fusie kost 660 banen bij bedrijfsverenigingen

UTRECHT, 7 FEBR. De aangekondigde fusie van de bedrijfsverenigingen Detam en BVG en de daarmee gepaard gaande reorganisatie gaat de komende twee jaar 660 arbeidsplaatsen kosten. Beide organisaties zullen zich inspannen om gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te voorkomen. Dit hebben zij maandag bekendgemaakt.

Gisteren is met de bonden overlegd over een sociaal plan. De Detam (detailhandel, ambachten en huisvrouwen) en de BVG (zorgsector) gaan uit van een 'actief herplaatsingsbeleid' voor het overtollig personeel. De bedrijfsverenigingen willen een interne banenpool oprichten, die de in- en externe herplaatsing en om- en bijscholing gaat coördineren. Verder komt er een uitkering voor medewerkers van 57,5 jaar en ouder en een vacaturestop bij beide organisaties.

De samenwerking van de bedrijfsverenigingen is bedoeld om beter te kunnen inspelen op de plannen van het kabinet om de sociale zekerheid op regionaal niveau uit te voeren. Zij kunnen zo ook beter concurreren met de vrije markt.

Door de fusie ontstaat een combinatie waarbij in totaal 100.000 werkgevers en 1,6 miljoen werknemers zijn aangesloten. Bij beide bedrijfsverenigingen werken in totaal ruim 5000 mensen.