Frankrijk zet belang Usinor in de etalage

PARIJS, 7 FEBR. De Franse regering heeft gisteren een begin gemaakt met de privatisering van het staalbedrijf Usinor Sacilor. Franse en buitenlandse banken zijn uitgenodigd om mee te dingen naar de functie van overheidsadviseur bij de verkoop van het staatsbelang.

“Vanaf vandaag begint het aftellen tot de privatisering”, zei minister Alphandéry (economische zaken) gisteren. Hoewel geen officiële datum voor de beursintroductie is bekendgemaakt, zal het staatsbelang in Usinor binnen een half jaar worden verkocht. Usinor Sacilor - ruim drie keer zo groot als het Nederlandse Hoogovens - is de grootste staalproducent van Europa en de nummer twee van de wereld.

De waarde van Usinor wordt door bestuursvoorzitter Francis Mer geschat op ruim 20 miljard franc (6,4 miljard gulden). De privatisering geeft Usinor volgens Alphandéry de gelegenheid het kapitaal uit te breiden en aldus de verdere groei te financieren. De Franse overheid heeft 80 procent van de aandelen, de overige 20 procent is in handen van de staatsbank Crédit Lyonnais. De verwachting is dat Crédit Lyonnais, die in grote financiële problemen verkeert, de beursgang zal benutten om zijn belang te verkleinen.

Vorig jaar keerde de onderneming terug in de zwarte cijfers, na in 1993 nog een verlies te hebben gemaakt van 5,7 miljard franc. Over het eerste half jaar van 1994 maakte Usinor een winst van 417 miljoen franc. Het winstherstel was onder meer te danken aan een ingrijpende sanering, die van Usinor de meest efficiënte staalproducent van de Europa maakt. Tussen 1986 en 1994 nam het aantal werknemers af van 116.000 tot 46.000.

De verkoop van Usinor maakt deel uit van een omvangrijk privatiseringsprogramma van de centrum-rechtse regering van premier Edouard Balladur. De lijst van te privatiseren ondernemingen telt 21 namen en nog dit jaar wil de regering voor 55 miljard franc aan staatsbezit verkopen. Naar verwachting wordt de computeronderneming Bull binnen enkele maanden verkocht aan industriële partners. Andere kandidaten voor privatisering zijn de verzekeraar Assurances Générales de France en de aluminiumproducent Péchiney.

Frankrijk is volop bezig met de verkoop van de tabaksfabrikant Seita, waarvan de waarde tussen de 6 en 7 miljard franc ligt. Het ministerie van financiën maakte gisteren de prijs bekend waarvoor de aandelen worden verkocht. De particulieren betalen 129 franc voor een aandeel, terwijl institionele beleggers 133 franc moeten neertellen. De aandelenprijs voor de vaste kern van lange-termijn-aandeelhouders ligt op 135,66 franc.

De overheid houdt 10 procent in Seita en brengt 26,6 miljoen aandelen op de markt. De helft daarvan gaat naar particulieren, een deel naar sigarenhandelaren en werknemers. De noyau dur van de kernaandeelhouders krijgt 25 procent.