Coalitie bijeen over Pawlak; Walesa eist vertrek premier en parlement

WARSCHAU, 7 FEBR. President Lech Walesa van Polen heeft het parlement gisteren opgeroepen zichzelf te ontbinden en premier Waldemar Pawlak weg te sturen. Als dat niet gebeurt, aldus Walesa, zal hij als president zelf maatregelen nemen.

“Ik vraag u, heren, geef toe - anders zal de geschiedenis u niet vergeven”, zo zei Walesa tijdens een ontmoeting met de voorzitters van beide kamers van het parlement. “Als u dat niet doet, zal ik bepaalde beslissingen nemen.”

Het parlement heeft zaterdag de pogingen van de president om het te ontbinden illegaal genoemd en gedreigd de president voor het Staatstribunaal te dagen als hij het parlement naar huis stuurt. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het zal instemmen met de oproep van Walesa zichzelf te ontbinden.

Tijdens de bijeenkomst van gisteren verweet Walesa opnieuw de regering van premier Pawlak belangrijke hervormingen te hebben vertraagd. Ook zou de regering hebben geprobeerd hem van zijn macht te beroven.

Over het lot van Pawlak wordt mogelijk vanavond beslist, als de leiders van de twee coalitiepartijen die deelnemen aan de regering, het (ex-communistische) Verbond van Democratisch Links (SLD) en de Poolse Boerenpartij (PSL), bijeenkomen om de crisis te bespreken. Daarbij zal worden overlegd over een mogelijke wijziging in de samenstelling van de regering. Een al langer bestaand wantrouwen tussen de SLD en de PSL is in het kader van de machtsstrijd met Walesa hoog opgelaaid. De leiders van de SLD hebben Pawlak eind vorige week verweten achter hun rug om met Walesa te hebben onderhandeld en daarbij concessies te hebben gedaan die voor de SLD onaanvaardbaar zijn.

Tijdens het gesprek van gisteren viel Walesa gisteren heftig uit naar zijn gesprekspartners, wegens de kritiek die ze op hem hebben geuit. Zijn boosheid ging vooral uit naar de voorzitter van de Sejm, Józef Oleksy (SLD). “Ik word in het openbaar beledigd, er worden me beledigingen naar het hoofd geslingerd. Het is onfatsoenlijk, meneer de voorzitter, dat u zich opwerpt als verdediger van de democratie, hoewel ik me herinner hoe u de democratie verdedigde toen u nog deel uitmaakte van de communistische regering.”

Walesa dreigde gisteren op een persconferentie een eigen politieke partij te zullen vormen. Hij trad niet in details en gaf ook niet aan hoe dit zijn huidige problemen met het parlement en de regering zou kunnen oplossen. (Reuter, AP)