Geraldine Fibbers

The Geraldine Fibbers. (Virgin 8402002)

Een aantal jonge Amerikaanse muzikanten grijpt terug op de muzikale tradities van hun land. Nadat Beck de folktraditie in ere had hersteld en The Palace Brothers de countryballade hadden herontdekt, spelen de Californische Geraldine Fibbers nu weer echte country-meezingers.

Maar de country & western van The Geraldine Fibbers klinkt enigszins verdacht. De nummers op hun pas verschenen titelloze debuut-cd zijn net iets valser, jankender en dronkener dan de authentieke Nashville-liedjes. Zangeres Carla Bozulich is afkomstig uit de trash-band Ethyl Meatplow en zij heeft haar directe, gedreven manier van zingen behouden. Terwijl de violen krassen en de drummer een zware ritme-basis legt, zingt Bozulich de teksten over drank en weggelopen ouders. Of het nou haar eigen nummer is of een van country-zanger Bobby Gentry, of de instrumentatie nou kakofonisch uitpakt of gevoelige accenten legt, Bozulich houdt haar gepijnigde maar onverstoorbare toon manmoedig vast.

Het is jammer dat The Geraldine Fibbers niet meer songs hebben opgenomen. De zeven nummers die hier te horen zijn, zijn prachtig door hun onopgesmukte aanpak en grappig omdat ze soms de draak steken met zo'n eerbiedwaardig genre (zoals They Suck dat over kalfjes zou gaan, maar tegelijk natuurlijk schimpscheut is). En als verrassing is het nummer dat de cd afsluit geschreven en gezongen door Beck, hun handlanger in de nostalgische methode.