Davis-Cupteam wacht examen tegen Duitsland

Hartstochtelijk juichen en applaus op de verkeerde momenten. De door Nederland in Genève met 4-1 gewonnen tennisinterland tegen Zwitserland was een echte Davis-Cupwedstrijd. “Het was gevaarlijk”, zei Eltingh. “Ik provoceerde”, zei Krajicek.

GENÈVE, 6 FEBR. Aan het begin van de tweede set begonnen de fluitconcerten. Richard Krajicek markeerde met een zwaai van zijn racket de plek waar de volley van Lorenzo Manta het gravel had geraakt. Buiten de lijn, oordeelde de umpire die uit zijn stoel was gekomen om de afdruk te bekijken. Hij corrigeerde de beslissing van de Zwitserse lijnrechter die de bal op de lijn had zien stuiten. Het publiek in Genève begreep het gedrag van Krajicek niet. Een fluitconcert van zesduizend supporters daalde op hem neer en zou tot het einde van partij nog herhaaldelijk door de hal klinken.

Krajicek bezorgde Nederland de beslissende 3-1 voorsprong tegen Zwitserland met een 6-4, 6-4 en 6-2 zege op de 20-jarige debutant Manta. Vrijdag had Jacco Eltingh gewonnen van Marc Rosset, die een botje in zijn voet brak en op moest geven. Zaterdag wonnen Paul Haarhuis en Eltingh het dubbelspel met 6-3, 6-4, 5-7 en 6-4 van Manta en Jakob Hlasek. Omdat Eltingh en Hlasek zich vervolgens geblesseerd afmeldden, mocht Jan Siemerink Patrick Mohr verslaan met 6-4 en 6-3. Nederland plaatste zich met de 4-1 zege voor de kwartfinale van het Davis-Cuptoernooi tegen Duitsland.

Het Zwitserse publiek, reagerend op enige honderden luidruchtige Nederlandse studenten, stond vanaf het begin als één man achter de Zwitserse spelers. Toen Rosset in de allereerste partij zijn voet brak, kwam Zwitserland bovendien in een kansloze positie terecht. Zijn vervanger Manta staat immers nummer 236 op de wereldranglijst en had nog nooit een belangrijke wedstrijd gespeeld. Op zaterdag en zondag klonk er daarom, zeer tegen de etiquette van het tennis in, ook applaus als een van de Nederlanders zijn eerste service in het net sloeg of een dubbele fout maakte.

Eltingh reageerde na zijn dubbel gepikeerd. “Het was een gevaarlijke situatie. Het publiek moet niet veel verder gaan. Je eigen spelers steunen is mooi, maar het moet wel fair blijven.” Haarhuis relativeerde de uitspraken van zijn partner direct, maar Krajicek toonde zich een dag later een gewaarschuwd man.

Zodra hij zich zeker voelde van de winst, begon hij met het publiek te spelen. Hij wachtte rustig met serveren, handen in de zij, tot het stil werd. Vlak na het eerste fluitconcert sloeg hij een volley hard op de benen van Manta. Weer fluiten. Manta verspeelde die game zijn service, Krajicek incasseerde dat met een kushandje naar de tribunes.

Wedstrijden om de Davis Cup zijn onvergelijkbaar met gewone tenniswedstrijden, vertelde Krajicek. “In gewone toernooien zit er de eerste ronden geen hond op de tribune en kan je rustig aan de baan wennen. In een Davis-Cupwedstrijd stap je vanuit de training meteen in de finale. Een vol stadion met een enthousiast publiek.”

Vrijdag, tegen Hlasek, probeerde Krajicek het lawaai buiten te sluiten en serveerde hij door het gejoel heen. Hij verloor in vier sets. Gisteren wijzigde hij zijn tactiek en kon hij zich uiteindelijk provocaties veroorloven. “Als het punt voorbij is mag het publiek zo veel lawaai maken als het wil. Maar ze moeten niet klappen tussen de eerste en tweede service in. Toch raakte ik niet geïrriteerd. Als je geïrriteerd bent en gaat reageren, maak je het alleen maar erger. Maar ik voelde me lekker, dus kon ik contact leggen. Misschien wat arrogant.”

Nederland staat inmiddels voor het derde achtereenvolgende jaar in de kwartfinale van de wereldgroep, die uit zestien landen bestaat. In 1993 tegen Zweden (zonder Edberg) verloor Nederland met 4-1, vorig jaar tegen de Verenigde Staten (met Sampras en Courier) was de nederlaag draaglijk: 3-2. Bondscoach Stanley Franker heeft al een aantal keren voorspeld dat hij met deze generatie spelers (Krajicek, Haarhuis, Eltingh en Siemerink) vóór het jaar 2000 de Davis Cup gaat winnen. Eltingh zei een maand geleden in een interview dat het nog wel twee jaar zal duren. “We moeten nog beter worden en meer ervaring opdoen, ook in het spelen van Davis-Cupwedstrijden zelf.”

Het gejoel van Zwitserse fans verwerken is een kwestie van ervaring. Zo vaak hebben Krajicek en Eltingh nog geen echte 'big match' gespeeld. Een Davis-Cupwedstrijd is ongeveer vergelijkbaar met een finale van een ATP-toernooi of een kwartfinale van een grand-slamtoernooi. In ATP-finales scoren beide Nederlanders uitstekend: Krajicek staat op 7 overwinningen in 9 finales, Eltingh zelfs op 4 uit 4. Maar Krajicek heeft pas twee keer een kwartfinale op een grand-slamtoernooi gespeeld, Eltingh nog maar éénmaal. Krajicek staat op 4 uit 8 in het enkelspel in de Davis Cup, Eltingh op 1 uit 4. Die cijfers vallen in het niet bij die van Becker en Stich: samen goed voor zes grand-slamtitels en tientallen finales en belangrijke Davis-Cupzeges.

Krajicek ziet de wedstrijd tegen Duitsland dan ook als een belangrijk examen. “We hebben geluk dat we de laatste twee jaar twee grote wedstrijden in Nederland konden spelen”, zei hij gisteren. “De wedstrijd tegen Zweden was een ramp. Vorig jaar tegen Amerika kwam de ommekeer in het dubbelspel. We begonnen wel slecht, maar we speelden daarna goed. Het team is nu beter en volwassener. We hebben nu de ervaring, we weten hoe het is om thuis te spelen.”

De vraag is of Krajicek tegen Duitsland boven zichzelf uit zal kunnen groeien. Eltingh speelt solide en heeft zelden een zwakke dag, maar hij mist de wapens om een topspeler in topvorm te verslaan. Krajicek heeft zijn service. Hij staat 1-0 voor tegen Becker - de finale van een ATP-toernooi in Sydney in oktober 1994 - en heeft ook Stich diverse keren verslagen. “Ik weet dat ik van goede spelers kan winnen”, zei Krajicek op de vraag of hij zich ook de kopman van het Nederlandse team voelt. “Maar een kopman moet iemand zijn waarop je kunt vertrouwen. Voor de Davis Cup heb ik nog weinig bijzonders laten zien, alleen mijn overwinning op Sampras. De andere partijen die ik won, waren partijen die ik op papier ook moest winnen.”

De wedstrijd Nederland - Duitsland wordt van 31 maart tot en met 2 april gespeeld in de Prins van Oranjehal in Utrecht. Er komt een stadion voor 11.000 toeschouwers.

    • Remmelt Otten