Brits kabinet is verdeeld over Europese munt

LONDEN, 6 FEBR. Het Britse kabinet is sterk verdeeld over de totstandkoming van een Europese munteenheid.

Terwijl Michael Heseltine, de minister van handel en industrie, gisteren waarschuwde dat Groot-Brittannië zich niet bij voorbaat van een Europese munt moet afkeren “door zich met de nationale vlag te omhullen”, zei Jonathan Aitken, staatssecretataris voor financiën: “Ik wil geen Europese munt. Punt. Niet zover als ik nu kan overzien.”

Deze uitspraken van twee bewindslieden die lijnrecht tegenover elkaar staan, volgden nog geen twee dagen nadat de Britse premier John Major de tegenstellingen binnen zijn Conservatieve partij over een Europese munteenheid juist had proberen te overbruggen. De premier had vrijdag nog verklaard dat de regering deze week met nieuwe voorwaarden zou komen voor de Britse toetreding tot een Europese munteenheid. Die toespraak was bedoeld om zowel de Europeanen als de Brussel-haters binnen zijn partij gerust te stellen.

Voorstanders van een Europese monetaire unie liet hij weten dat Groot-Brittannië zich bij een Europese munt zal aansluiten “zo gauw als aan de economische condities is voldaan”. Tegelijkertijd verzekerde hij de tegenstanders dat zo'n toetreding pas na 1997 kan plaatsvinden en alleen als alle lidstaten van de Europese Unie zich aan extra eisen willen conformeren. De voorwaarden die in het Verdrag van Maastricht vermeld zijn, noemde hij noodzakelijk maar niet voldoende. Volgens de Bank of England moeten voor totstandkoming van een Europese munteenheid niet alleen monetaire factoren als inflatie, begrotingstekort en rente worden geharmoniseerd maar ook de werkloosheid.

Heseltine waarschuwde gisteren dat de onduidelijkheid over de Britse toewijding tot de Europese Unie leidt tot onzekerheid bij mensen die de investeringsbeslissingen moeten nemen. Hij zei dat de belangstelling van buitenlandse bedrijven om zich in Groot-Brittannië te vestigen daardoor wordt bedreigd. Hij voorspelde verder dat veel Britse bedrijven voor hun financiële transacties op een Europese munt zullen overstappen, ook als Groot-Brittannië niet aan zo'n munt meedoet. “De gevolgen van een Europese munt zullen dan ons land binnensijpelen, of we dat nu leuk vinden of niet.”

De meningsverschillen binnen het kabinet komen aan het licht op een moment dat de tegenstellingen binnen de Conservatieve Lagerhuis-fractie over Europa groter zijn dan ooit. Nadat eerst een kleine groep van 'Eurosceptici' zich tegen de regering keerde en haar vervolgens tot concessies dwong, begint de pro-Europa-vleugel zich te roeren. De Conservative Group for Europe, een organisatie binnen de Conservatieven, waarschuwde gisteren dat de regeringspogingen om de Euro-rebellen tevreden te stellen een bedreiging voor de partij-eenheid zijn.

Vanochtend zei de leider van de liberalen, Paddy Ashdown, voor de BBC-radio dat in het parlement een debat gehouden moet worden over een referendum over de toekomst van Groot-Brittannië in de EU.