Algerije wijst stap Mitterrand boos af

ALGIERS, 6 FEBR. De Algerijnse regering heeft een vredesinitiatief van de Franse president Mitterrand zaterdag verontwaardigd van de hand gewezen, en haar ambassadeur in Parijs voor consultaties teruggeroepen.

Tegelijk stelde de zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA) zich verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag bij het hoofdbureau van politie in Algiers waarbij een week geleden 42 doden en 286 gewonden vielen. De GIA sprak van een aanval op “het hoofdkwartier van foltering, moord en intimidatie”. De slachtoffers van de aanslag waren voornamelijk voorbijgangers.

President Mitterrand stelde vrijdag voor dat de Europese Unie een conferentie organiseert waarop de Algerijnen met elkaar gaan praten, met name op basis van de recente besprekingen van de oppositie in Rome. Met dat voorstel leek Frankrijk, dat dit halfjaar de EU voorzit, afstand te nemen van zijn beleid de Algerijnen hun eigen problemen te laten oplossen. Tegelijk levert Parijs het regime economische, en achter de schermen ook militaire, steun. Franse functionarissen wezen echter op de uitspraak van Mitterrand dat zijn initiatief niet voortvloeide uit een Europees besluit, en evenmin beleid vormt maar slechts op “hoop” berust.

De Algerijnse regering nam drie weken geleden onmiddellijk afstand van het in Rome totstandgekomen 'vredesplatform' van de oppositie, waaronder ook het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS). In Rome werden onderhandelingen voorgesteld met de regering, mits deze onder andere het FIS weer legaliseert en het leger naar de kazernes terugstuurt. Even snel wees zij zaterdag Mitterrands suggestie af als een “ongepast en provocerend initiatief aan het einde van zijn heerschappij”. Volgens het officiële persbureau APS schaart Parijs zich op deze wijze achter “de Amerikaanse stellingen” en heeft Mitterrand “de laatste hand gelegd aan een plan om Algerije op de knieën te dwingen”.

Diplomaten in Algiers vragen zich af hoeveel invloed het FIS nog heeft op de gewapende groepen die in Algerije actief zijn, zelfs al worden er onderhandelingen gehouden conform de ideeën van Rome. De GIA heeft alle fundamentalistische leiders die zouden willen onderhandelen met de dood bedreigd en het akkoord van Rome afgewezen. De groep heeft verdere zelfmoordaanslagen in het vooruitzicht gesteld in de vastenmaand Ramadan, die vorige week begon.

Volgens de Algerijnse krant La Tribune, die wordt beschouwd als het dichtst bij de fundamentalisten, heeft de GIA recentelijk zijn leider vervangen door een felle radicaal, Djamel Zitouni. Deze wordt onder andere verdacht van een aanslag in Algiers waarbij in augustus vijf Fransen werden gedood.

Een functionaris van de vroegere eenheidspartij, het Nationaal Bevrijdingsfront (FLN), die enkele dagen geleden werd ontvoerd, blijkt te zijn onthoofd. Van Ahmed Kasmi, lid van het centraal comité van het FLN, werd het hoofd teruggevonden. (Reuter, AFP, AP)