Toenemend geweld op veld tegen de arbiters

ROTTERDAM, 4 FEBR. Scheidsrechters in het amateurvoetbal lopen een steeds grotere kans slachtoffer te worden van agressie. Voorzitter W. van den Berg van de Haagse Scheidsrechters Vereniging (HSV) zegt het realistisch te vinden dat binnenkort de eerste dode valt. Van den Berg kent een club waarvan het bestuur uit angst een heel elftal niet durft te royeren, omdat leden hebben gedreigd in dat geval het clubgebouw in brand te steken.

In de Haagse regio mishandelde een speler verleden maand na een wedstrijd in het toilet een arbiter die hem twee uur daarvoor van het veld had gestuurd. “Ik ben blij dat ik nog leef”, was de eerste reactie van het slachtoffer. De bezorgde Van den Berg adviseert besturen die geen greep hebben op hun leden tot een fusie over te gaan of in het uiterste geval de vereniging op te heffen. “Anders is het voetbal ten dode opgeschreven”, luidt de boodschap.

Per jaar loopt in Nederland ongeveer 250 keer een scheidsrechter in het amateurvoetbal verwondingen op door toedoen van spelers, begeleiders en toeschouwers. Volgens M. Koot van de amateur-afdeling van de KNVB zullen agressie en geweld alleen kunnen afnemen als het betaald voetbal het goede voorbeeld geeft. “Daar moeten ze met schoner voetbal beginnen. Amateurs vereenzelvigen zich altijd met profs. Ze doen dus alles na”, zegt Koot.