Land Maas en Waal en Ooijpolder; Duizenden evacués mogen terugkeren

NIJMEGEN, 4 FEBR. De in totaal 55.000 geëvacueerde bewoners van de Ooijpolder en het Land van Maas en Waal mogen vandaag naar hun huizen terugkeren. Minister Dijkstal van binnenlandse zaken heeft zijn toestemming gegeven voor de terugtocht en heeft dat vanochtend om zeven uur in een extra tv-uitzending bekendgemaakt. De wegen naar deze gebieden zijn op hetzelfde tijdstip opengesteld.

De Tieler- en Culemborgerwaard, de Bommelerwaard en het ontruimde gebied bij Hardinxveld-Giessendam zijn nog niet vrijgegeven. De toestand van de dijken in deze gebieden, waar in totaal 140.000 mensen wonen, wordt nog niet veilig genoeg geacht. Minister Dijkstal deed voor de tv een dringend beroep op de evacués uit deze polders hun geduld te bewaren. Hij gaf geen aanwijzing over het tijdstip waarop ook zij naar huis kunnen terugkeren.

Alle wegen naar de polders die nog ontruimd blijven zijn afgesloten. Er is extra bewaking ingezet en de politie heeft opdracht gekregen streng op te treden tegen mensen die toch hun woningen proberen te bereiken.

Minister Dijkstal riep de mensen die terug mogen keren op mee te werken aan een ordelijk verloop van de revacuatie. Burgemeester E. d'Hondt van Nijmegen adviseerde in de extra tv-uitzending de mensen die teruggaan proviand in te slaan in de omgeving waarvandaan zij naar huis vertrekken omdat in hun woongebied niets is te krijgen.

Het besluit de Ooijpolder en het westelijk deel van het Land van Maas en Waal vrij te geven is vanochtend vroeg genomen na een laatste inspectie van de dijken. De betrokken dijkgraven hebben gerapporteerd dat geen gevaar meer te duchten is en dat terugkeer van de bevolking verantwoord is.

Het peil van de Waal zakt zo'n twee à drie centimeter per uur, dat van de Maas iets trager, het is goed weer en in het Duitse stroomgebied van beide rivieren is geen neerslag van betekenis, zei ir. H.H. Kok, directeur van het polderdistrict. Kok sprak gisteravond al van “een volstrekt beheerste toestand”.

Kort nadat om zeven uur vanochtend de Prins Willem Alexanderbrug bij Beneden-Leeuwen openging reden de eerste voertuigen, vooral bedrijfsauto's, het Land van Maas en Waal binnen. Voor die tijd stonden er al bestelauto's en koelwagens van levensmiddelenbedrijven te wachten. Ook de eigenaar van een supermarkt in Beneden-Leeuwen, C. de Haan, was al uit zijn evacuatie-adres in Papendrecht komen rijden.

Kort na zeven uur kwamen met regelmaat nieuwe voertuigen aan, vooral vrachtauto's. Tegen half acht arriveerde de eerste boer op een trekker met daarachter een veewagen.

Volgens een motoragent bij de brug hebben de meeste evacués ervan afgezien om de gastvrijheid bij hun gastgezinnen al te zeer op de proef te stellen door halverwege de nacht alvast op te breken. Naar zijn zeggen is er geen speciaal verkeerscirculatieplan opgesteld om de terugkeer in goede banen te leiden. “Maar geen plan is ook een plan. We moeten zorgen dat het verkeer blijft rijden.”