Hans Jorritsma wordt rechterhand Bolhuis in voorbereiding Spelen

ROTTERDAM, 4 FEBR. Hans Jorritsma is als technisch adviseur aangesteld bij NOC-NSF. De Amsterdamse hockeycoach moet chef de mission André Bolhuis gaan assisteren in diens voorbereiding op de Olympische Spelen van volgend jaar in Atlanta. Jorritsma heeft voorlopig een contract van drie maanden gekregen op fulltime-basis. Daarna zal worden bekeken of een verlenging van de verbintenis wenselijk is.

Deze geheel nieuwe functie is door Bolhuis gecreëerd. Hij zocht iemand met ,technische sportkennis” en “een brede kijk”. “We hebben met heel veel atleten en bonden te maken”, legt Bolhuis uit. “Dat is zo omvangrijk dat ik niet meer alles kan overzien. Daarom moet Jorritsma mij in raad en daad gaan bijstaan. Hij moet voor mij vragen gaan beantwoorden. Is er bijvoorbeeld samenwerking mogelijk tussen bepaalde bonden? Hans zal veel gesprekken moeten voeren, veel wedstrijden moeten bekijken.”

Over de precieze invulling van de functie zullen Bolhuis en Jorritsma in de komende tijd nog overleg hebben. Het is bedoeling dat de voormalig hockey-international officieel per 20 februari met zijn werkzaamheden voor NOC-NSF begint.

Bolhuis had twee kandidaten op het oog, schaatscoach Ab Krook en Jorritsma met wie hij nog samenspeelde bij hockeyvereniging Kampong. Krook viel af omdat hij bezet is door zijn werk als bondscoach van de schaatsters. Jorritsma kwam vrij nadat zijn contract als trainer bij de Pakistaanse hockeybond was beëindigd. Hij had een groot aandeel in de wereldtitel die Pakistan in december in Sydney behaalde, maar de Amsterdammer had geen interesse in een langer dienstverband omdat hij vond dat hij niet goed was behandeld.

Jorritsma, in 1990 ook wereldkampioen met Oranje, werd meteen na terugkeer uit Australië voor het eerst benaderd door Bolhuis. “Hans is iemand die zijn sporen in de sport heeft verdiend. Hij heeft er ook altijd blijk van gegeven zich breder te willen oriënteren in de sport.”