Tv-actie Watersnood RTL brengt 33 mln op

UTRECHT, 3 FEBR. De Nationale TV Aktie Watersnood die Endemol produceerde voor RTL en Veronica heeft 33 miljoen gulden opgebracht voor de gedupeerden van de watersnood. Premier Kok had aan het begin van de uitzending beloofd het eindbedrag te verdubbelen, zodat uiteindelijk 66 miljoen naar het Nationaal Rampenfonds gaat. De tv-actie werd gepresenteerd in een grote tent op het Jaarbeurscomplex in Utrecht. Gemiddeld bekeken ruim drie miljoen mensen de gelijktijdige uitzending op RTL4, RTL5 en TV2. Tal van artiesten, onder wie Marco Borsato, Bill van Dijk, Anita Meijer en Ruth Jacott, traden gratis op. Andere bekende Nederlanders, onder anderen prinses Margriet, majoor Bosshardt en Hans Wiegel, deden in de uitzending een oproep solidair te zijn met de evacués. Op het podium verschenen ook de ministers De Boer (VROM), Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en Jorritsma (Verkeer en Waterstaat). De Nederlandse Spoorwegen hadden gratis vervoer naar Utrecht aangeboden voor mensen die een finaciële bijdrage wilden brengen. Zo'n drieduizend mensen kwamen naar het Jaarbeursplein.

Grote giften waren onder meer afkomstig van KBN (Koninklijke Bijenkorf Beheer) dat een half miljoen schonk. Voor dat bedrag hadden alle personeelsleden een uur loon afgestaan, wat door de directie weer was verdubbeld. Namens de FNV riep Ella Vogelaar de leden op de machtigingskaart van vijftig gulden op te sturen en de vereniging van Nederlandse bioscopen zegden toe de totale omzet van Valentijnsdag aan het Rampenfonds te schenken. Maar ook plaatselijke pizza-bakkers en orgeldraaiers beloofden een deel van hun omzet af te staan ten gunste van de gedupeerden van de watersnood.