Koersen Hongkong zetten Chinees Nieuwjaar hoger in

De effectenbeurs van Hongkong die van dinsdag tot en met donderdag zijn deuren gesloten heeft gehouden in verband met de viering van het Chinese Nieuwjaar (jaar van het varken), heeft vandaag een flinke stijging laten zien. Gevoed door een opverende vraag van koperszijde stegen de aandelenkoersen met gemiddelde 1,9 procent. Hierdoor steeg de Hang Seng index, de meest bekende graadmeter van de aandelenkoersen van de Britse kroonkolonie, met 136,27 punten tot 7.478,92 opliep. Tijdens de handel op maandag (de beurs was die dag een halve dag open) waren de koersen ook al gestegen. Op die dag ging de Hang Seng index met 45 punten omhoog.

Handelaren wijten de weer terugkerende positieve stemming van de afgelopen dagen niet zo zeer aan de recente Amerikaanse renteverhoging - in Hongkong gevolgd door opwaartse aanpassing van de basisrente van een half procent tot 9 procent - maar eerder aan een verbetering van de stemming omtrent de economische ontwikkelingen. Naar hun oordeel kan in de komende maanden rekening worden gehouden met een geleidelijke verdere opwaartse koersbeweging.

Mede gezien de koersdreun die beleggers in Hongkong de afgelopen 13 maanden moesten incasseren, lijkt dat een niet onredelijke voorspelling. In het afgelopen jaar hebben de aandelenkoersen daar een niet gering verval laten zien. Nadat in 1993 de koersen ruimschoots verdubbelden (van 5.4437,80 op 4-1-1993 tot 11.888,39 op 31-12-1993), zette vanaf het op 4 januari 1994 behaalde topniveau van 12.201,09 een koersdaling in die meer dan een jaar heeft geduurd. Nadat de koersen in de zomermaanden nog even stand hielden bij een niveau dat schommelde tussen 9000 en 10.000, trad daarna een verdere daling in. Op 23 januari stond de index op een laagtepunt van 6.967,93.