Yo! Ben & Jerry's vindt nieuwe topman voor ijsetend Amerika

NEW YORK, 2 FEBR. De ijscomannen Ben & Jerry hebben een nieuwe topman gevonden voor hun gelijknamige bedrijf Ben & Jerry's Homemade. Ruim zes maanden en tweeëntwintigduizend sollicitaties na het begin van de queeste heeft het ijsconcern de 54-jarige Robert Holland gisteren aan ijsetend Amerika gepresenteerd.

Ben & Jerry's is een producent van ijs met een jaaromzet van 150 miljoen dollar. Het bedrijf, in marktaandeel nummer twee in de Verenigde Staten, is bekend door zijn onorthodoxe ondernemingszin en door speelse namen voor zijn ijssmaken als Chunky Monkey en Cherry Garcia. Het bedrijf heeft een keten van ijssalons in de VS en Canada en ook een zaak in Rusland.

Holland begon zijn carrière bij managementbureau McKinsey & Co. Hij heeft vooral veel bedrijven geholpen er weer bovenop te komen. Holland is zwart en afkomstig uit White Plains, New York. Hij mag proberen Ben & Jerry's weer winstgevend te maken. Het bedrijf zal aan het eind van dit boekjaar, in maart, een verlies van ongeveer 900.000 dollar bekendmaken.

Niet bekend

Ben & Jerry's is vooral bekend om zijn onconventionele advertenties en andere daden die in het Amerikaanse bedrijfsleven ongewoon zijn. Zo wordt van de brutowinst 7,5 procent in projecten gestopt die sociale veranderingen vormgeven. Daarnaast zijn er Partnershops gevormd, zoals in de wijk Harlem in New York City. Van de winst gaat een deel naar een drugopvangcentrum in de buurt. Een andere eigenaardigheid aan Ben & Jerry's is de salarisstructuur. Tot enkele jaren geleden mocht de topman van het bedrijf niet meer dan vijf keer zoveel verdienen als de laagstbetaalde. Inmiddels is dat opgetrokken tot het zevenvoudige.

Ben Cohen en Jerry Greenfield groeiden op in Merrick, Long Island, net buiten New York City. In 1978 begonnen ze met een kapitaal van twaalfduizend dollar in een verlaten tankstation in Burlington, Vermont, een ijssalon. De twee waren - en zijn - typische hippies, vandaar ook het noemen van een ijssoort naar Jerry Garcia, een bandlid van The Grateful Dead. In 1988 kregen ze uit handen van president Reagan en vice-president Bush de onderscheiding voor de Nationale Kleine Zakenman van het Jaar. De personages van Ben & Jerry zijn vereeuwigd in de Amerikaanse film City Slickers als de twee New-Yorkse broers die alles van ijssmaken weten.