Water in IJssel stijgt nog langzaam

De IJssel bij Kampen heeft vanmorgen een stand van 2,12 meter boven NAP bereikt. De rivier stijgt tot vrijdagavond langzaam tot de hoogste stand van vermoedelijk 2,21 meter boven NAP. In de stad is een kilometer lange nooddijk aangelegd. Elders is een dijk versterkt.

Het Maaswater bij Borgharen in Limburg zou in de loop van vandaag onder 45 meter boven NAP komen. De ongeveer 2000 geëvacueerde bewoners van de Maastrichtse kerkdorpen Itteren en Borgharen zijn vandaag teruggekeerd. Het water van de Maas is uit de straten en woningen verdwenen.

Het Rijnwater zakt gestaag. De hoogste stand van 16,68 meter boven NAP werd gisteravond bereikt. Vanaf zaterdag zakt de rivier met ongeveer een halve meter per dag.

Burgemeester Zomerdijk van Ochten heeft een vergunning afgegeven voor de kap van enkele honderden bomen achter de Bandijk aan de Waal, ten westen van het stuk dat het gisteren dreigde te begeven. Vandaag zijn de bomen gekapt, nodig voor de aanleg van een noodweg. De dijk is stabiel.

Vrijwel alle veebedrijven in de bedreigde polders zijn geëvacueerd. Veewagens zijn niet langer nodig, aldus het ministerie van landbouw.

De Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht bood vanochtend onderdak aan 668 evacueés. Dit aantal zou volgens een woordvoerder in de loop van de dag stijgen tot 750. Eerder was gemeld dat de Jaarbeurs opvang zou kunnen bieden aan 2200 mensen. Inmiddels blijkt dat er maar voor 1000 evacueés plaats is. In het Autotron te Rosmalen is plaats voor 3500 mensen. Het museum herbergt nu 1000 mensen. In Nijmegen wordt 209 mensen onderdak geboden in de Wassinkhal. Er is daar in totaal plaats voor 500 evacueés. Ook in de Americahal te Apeldoorn wordt een nog onbekend aantal mensen opgevangen.

Bij het centrale registratiepunt voor evacués uit de Bommelerwaard, Culemborgerwaard en Tielerwaard, hebben zich tot vanochtend om half negen 11.000 van de meer dan 145.000 betrokken evacués laten registreren.

Het recent door een zware aardbeving getroffen Japan wil de door hoge waterstanden getroffen Europese landen hulp bieden. Japan schenkt België, Duitsland, Frankrijk en Nederland ieder 15.000 dollar.

Organisaties van buitenlanders in Nederland hebben allochtonen opgeroepen een financiële bijdrage te leveren voor de overstromingen en jongeren om als vrijwilliger hulp te bieden. Moskeeën is gevraagd geldinzamelingen te houden. De rooms-katholieke bisschoppen hebbben de parochies gevraagd volgend weekeind een collecte te houden.

het Openbaar Ministerie zal plunderaars in geëvacueerde gebieden tot hun berechting insluiten. Celruimte is gereserveerd. Bij de bewaking van de verlaten gebieden kunnen militairen en ambtenaren tijdelijk opsporingsbevoegdheid krijgen.

Een 42-jarige man uit Rossum die samen met zijn vrouw was geëvacueerd naar familie in Oss is sinds maandagavond spoorloos verdwenen. De man vertrok met zijn auto vanuit Oss naar Bruchem in de Bommelerwaard, waar hij kranten wilde bezorgen.

Giften aan het Nationaal Rampenfonds zijn voor particulieren aftrekbaar voor de loon- en inkomstenbelasting. Bedrijven mogen giften aftrekken voor de vennootschapsbelasting, zo heeft staatssecretaris Vermeend (financiën) de Belastingdienst laten weten.

Bijna de gehele westerse wereld heeft verslaggevers gestuurd naar de bedreigde gebieden. De Duitse, Franse en Belgische televisiejournaals openden gisteren met de vraag of de dijken het zouden houden. Ook de Amerikaanse zender CNN berichtte rechtstreeks uit Tiel.

De publieke omroepen hebben het Commissariaat voor de Media dringend verzocht de ontheffing voor Veronica in te trekken van het verbod op het noemen van bedrijfs- en merknamen. Veronica zendt vanavond een fondsenwervend programma uit samen met programmaproducent Endemol en de commerciële omroep RTL. Het commissariaat van de media weigert de ontheffing in te trekken omdat Veronica aan alle wettelijke voorwaarden heeft voldaan.

Het partijbestuur van D66 heeft vanmorgen besloten het tweedaagse congres dat dit weekeinde in Arnhem zou worden gehouden, af te gelasten. Het bestuur vindt het niet gepast onder de huidige omstandigheden te congresseren. Het congres van het CDA van aanstaande zaterdag in Utrecht gaat wel door. De formele verkiezing van een nieuwe partijvoorzitter is hier het belangrijkste agendapunt.