Politie waakt en voorkomt tot nu toe plunderingen

ROTTERDAM, 2 FEBR. De enkele duizenden bewoners die nog in de Culemborgse en Tielse Waard zijn achtergebleven, worden vandaag door de politie geëvacueerd. Alle wegen naar het gebied zijn sinds zeven uur afgesloten.

Volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland zijn er nog enkele tientallen boeren die hun vee niet willen achterlaten. Veewagens worden niet meer in het gebied toegelaten. “De boeren worden niet met de wapenstok verwijderd. We proberen ze ervan te overtuigen dat de mensen nu even voorrang hebben.”

In de Tielse en Culemborgse Waard was de sfeer vannacht spookachtig. In dijkdorpen als Varik en Heesselt waren de rolgordijnen neergelaten en bestond de enige verlichting nog uit de natriumlampen, telefooncellen en knipperlichten van demarcaties. Bij het dorp Opijnen lagen enkele dode schapen langs de weg, de enige zichtbare slachtoffers van de snelle evacuatie. Rond Culemborg stonden er rond tien uur 's avonds nog steeds lange files van boedelbakken en veewagens.

De burgemeester van Geldermalsen belooft de bewoners in zijn noodverordening dat “door intensief toezicht van de politie de bewaking van uw woning zo goed mogelijk worden verzorgd.” Toch was het vannacht in dit gebied nog mogelijk anderhalf uur lang rond te rijden zonder een politiewagen tegen te komen. Rayonchef M. Wiersma van Geldermalsen erkende gisteravond dat het niet eenvoudig is met met twintig man de 26 woonkernen in zijn rayon te beveiligen. “Morgenochtend wordt het eenvoudiger, dan kunnen we de toegang tot het gebied afsluiten. Nu is de situatie even kritiek, een boedelbak meer of minder valt niet echt op.” Dinsdagnacht surveilleerde er enkele uren lang zelfs geen enkele agent, aldus Wiersma. Een dijkwacht bij Heesselt sloeg alarm. Het leger kon niet meteen ter plaatste zijn. Wiersma: “Toen zijn alle wagens opgroepen en hebben we twee uur lang zandzakken staan vullen.”

Procureur-generaal Gonsalves van Den Bosch maakte gisteren bekend dat het openbaar ministerie zeer streng zal optreden tegen plunderaars. Concrete gevallen werden overigens vanmorgen nergens gemeld. Wel waarschuwde de politie in Veendaal, dat ligt buiten het evacuatiegebied, gisteren voor nepagenten die inwoners ervan probeerden te overtuigen dat het beter was zo snel mogelijk te vertrekken.

In de Ooij-polder, Het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard is de burgemeesters gevraagd een selectie te maken van de achterblijvers, naar schatting zo'n vier- tot vijfhonderd, die het meest acuut gevaar lopen. Zij krijgen een boete en zullen met dwang worden verwijderd. Terzelfdertijd besloot de burgemeester van Maasdriel gisteravond enkele mensen vandaag tijdelijk in de polder toe te laten om hun bedrijven en installaties te controleren. Hij verwachtte dat die regeling ook elders zal worden toegepast.

Volgens een politiewoordvoerder van de Bommelerwaard, die dinsdag al werd ontruimd, is de situatie in zijn gebied nu zeer goed te overzien. “Normaal zijn we hier met 37 man, nu zijn we tot 110 man versterkt. Je moet wel heel inventief zijn om ons te ontlopen.” Wel zijn er in de Bommelwaard nog groepjes achterblijvers. “Evacuatie is verplicht, zonder dat we dwang uitoefenen. Het lijkt wat dat betreft wel een beetje op ons softdrugs-beleid. In Nieuwaal hadden we bijvoorbeeld problemen een groepje gereformeerden dat achterbleef omdat de dominee hun had gezegd dat de Heer ditmaal niet zou toeslaan. Die hebben we na heel veel praten zover gekregen dat ze toch vertrokken.”