Gezant VN moet in conflict bemiddelen

NEW YORK/ABIDJAN, 2 FEBR. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft gisteren de Ethiopiër Berhanu Dinka benoemd tot speciale afgezant voor Sierra Leone. Dinka, een voormalige Ethiopische ambassadeur bij de volkerenorganisatie, heeft tot taak, aldus een woordvoerder van Boutros, om in Sierra Leone “stappen te ondernemen om via onderhandelingen een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict in dat land”.

In Sierra Leone woedt al sinds 1991 een burgeroorlog tussen de rebellen van het Revolutionaire Eenheidsfront (RUF) en troepen die trouw zijn aan de regering in Freetown. De afgelopen weken is de strijd weer opgelaaid en zijn ten minste 12.000 Sierra-Leoners op de vlucht geslagen naar buurstaat Guinee.

Ook het Internationale Rode Kruis (ICRC) gaat een poging ondernemen om in het conflict te bemiddelen. Een woordvoerder van het ICRC maakte gisteren in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan bekend dat de regering in Freetown het Rode Kruis daartoe officieel heeft uitgenodigd.

Paus Johannes Paulus II zei gisteren in Rome “diep bezorgd” te zijn over het lot van de zeven nonnen die op 25 januari door de rebellen van het RUF uit de stad Kambia werden ontvoerd. De orde waar de zusters toe behoren, maakte zondag bekend dat de nonnen nog in leven zijn en door de rebellen meegenomen zijn naar het zuiden. (Reuter, AFP, AP)