'Gedemilitariseerde zone Ecuador en Peru'

RIO DE JANEIRO, 2 FEBR. Ecuador heeft ingestemd met de eis van Peru een gedemilitariseerde zone langs hun gemeenschappelijke grens in te stellen. Dat heeft een woordvoerder vanochtend vroeg gezegd in Rio de Janeiro, waar beide Andeslanden onderhandelen over hun grensconflict, dat de afgelopen week heeft geleid tot gevechten.

Een formeel staakt-het-vuren is echter nog steeds niet van kracht en beide landen weigeren vooralsnog enige territoriale concessie te doen. Volgens officiële woordvoerders in Peru en Ecuador is gisteren van beide zijden opnieuw geschoten in het bergachtige stuk oerwoud aan de rivier de Cenepa, waarover beide landen de soevereiniteit opeisen. Ecuador heeft Peru ervan beschuldigd zijn aanwezigheid op Ecuadoraans grondgebied uit te breiden. Nieuwe gevechten zijn niet uit onafhankelijke bron bevestigd. Journalisten en andere ooggetuigen in het gebied hebben wel troepenbewegingen en activiteit in de lucht gemeld.

De woordvoerder in Rio zei hoopvol te zijn dat in de loop van vandaag overeenstemming over een staakt-het-vuren wordt bereikt. De Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en Chili bemiddelen bij de onderhandelingen. Deze landen hebben in 1942 het zogeheten Protocol van Rio opgesteld, dat de grens tussen Peru en Ecuador na een Peruaanse invasie in 1941 opnieuw afbakende.

De Peruaanse president, Alberto Fujimori, en zijn Ecuadoraanse collega Sixto Durán Ballén zouden vandaag beiden aanwezig zijn bij een top-ontmoeting van zes Latijns-Amerikaanse landen in de Venezolaanse havenstad Cumana. Het zou hun eerste ontmoeting zijn sinds het uitbreken van de gevechten, vorige week. Een bericht van de Peruaanse televisie dat Fujimori toch niet aanwezig zou zijn, is niet bevestigd.

Fujimori voert thans campagne voor zijn herverkiezing in april. Waarnemers geloven dat de grensoorlog hem goede publiciteit bezorgt. Op televisie is Fujimori nu vooral te zien als opperbevelhebber van het leger. Vlak voor het begin van de gevechten, waarvan Ecuador volhoudt dat Peru ze is begonnen, was Fujimori's populariteit in de opiniepeilingen met zeven procentpunten gedaald.