Correcties & Aanvullingen

Robert Bosch

In de krant van zaterdag 28 januari (Bosch gaat meer banen schrappen, pagina 19) is gemeld dat Robert Bosch een onderdeel zou zijn van Siemens. Dat is niet juist. Wel is er een joint venture van deze twee bedrijven die huishoudelijke apparaten maakt.

Minister van staat

In de krant van zaterdag 28 januari (Lubbers krijgt eretitel van minister van staat, pagina 1) is gemeld dat oud-premier Lubbers de vijfde na-oorlogse premier is die deze eer te beurt valt. In hetzelfde bericht worden de andere ministers van staat genoemd die Lubbers nu in hun kring kunnen verwelkomen. Dat zijn de oud-politici Zijlstra, Toxopeus (VVD), Samkalden (PvdA) en Van der Stoel (PvdA) en de oud-diplomaat Van Lennep. Een aanvulling bij dit bericht: de eerste vrouwelijke minister van staat was dr. Marga Klompé die deze titel kreeg bij haar afscheid van de politiek in 1971.

Neerslagverwachting

In de krant van maandag 30 januari (Evacuatie tienduizenden op komst, pagina 1)is bericht dat de nieuwe golf hoogwater het gevolg was van regenval in Noord-Frankrijk en België “die zwaarder was dan het KNMI had voorzien”. Het KNMI stelt hiertegenover: De neerslagverwachtingen zijn net als bij de vorige hoogwatergolf van eind 1993 ook nu gedurende de hele piekperiode van de neerslag vrijwel exact uitgekomen. Het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling, het RIZA, dat de verwachtingen van het KNMI gebruikt voor berekeningen van de waterstanden in de rivieren, heeft vorige week vrijdagmorgen om 7.00 uur van het KNMI de verwachting ontvangen dat het stroomgebied van de Maas zowel in België als in Noord-Frankrijk de zaterdag daarop 10 tot 15 millimeter neerslag kon verwachten en zondag 30 tot 50 millimeter. Op zaterdag viel gemiddeld over het Belgische deel van dat gebied 11 millimeter en zondag waren de aftappingen gemiddeld 27 millimeter. In Noord-Frankrijk vielen vergelijkbare hoeveelheden. De verwachte 30 tot 50 millimeter was dus eerder iets te hoog ingeschat dan te laag, zoals NRC Handelsblad berichtte. Een afwijking van 3 millimeter ligt echter ruim binnen de bij het RIZA bekende marge van de maximaal haalbare nauwkeurigheid van neerslagverwachtingen, aldus het KNMI.