Washington: 'Bal ligt bij Chinezen'

PEKING/WASHINGTON, 31 JAN. De Verenigde Staten zien nog mogelijkheden om een handelsoorlog met China te voorkomen en een akkoord te sluiten over de bescherming van intellectueel eigendom. “Beide partijen hebben er belang bij om het conflict door onderhandelingen op te lossen”, zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren in Washington.

Onderhandelingen over het handelsconflict zijn dit weekeinde afgebroken zonder resultaat. China is nog niet ingegaan op een uitnodiging van de VS om de gesprekken in Washington voort te zetten.

Op 4 februari loopt het ultimatum van de VS aan China af. De Chinezen moeten voor die tijd harde maatregelen hebben genomen tegen het illegaal kopiëren van films, cd's en softwareprogramma's. Doen zij dit niet, dan treft de VS sancties tegen China. “De bal ligt bij de Chinezen”, zei de VS-woordvoerster gisteren.

Washington heeft na maandenlang vruchteloos onderhandelen de Chinezen gedreigd met 2,8 miljard dollar aan extra invoerrechten. Peking reageerde furieus door te dreigen met tegenmaatregelen, zoals een verbod op het importeren van Amerikaanse films en tv-programma's en een importtarief van 100 procent op in de VS geproduceerde sigaretten, cd's, cassettebandjes, alcohol en cosmetica.

Mocht zaterdag geen akkoord zijn gesloten, dan kiest de Amerikaanse handelscoördinator Mickey Kantor uit de lijst van 2,8 miljard dollar aan importmaatregelen een pakket ter waarde van 2 miljard dollar. Een aantal Chinese produkten wordt dan belast met een invoerheffing van 100 procent.

In China zijn volgens kenners zeer veel illegale kopiëen van merkartikelen in omloop. Zo zijn er goede nep-Rolex-horloges of Chinese Lux-zeep, maar er zijn zelfs namaak Cherokee-jeeps in beslag genomen. De Chinese variant van Kelloggs' Cornflakes is op de naam - Kongalu Flakes - na niet van de echt te onderscheiden.

Om de gemoederen te sussen heeft China de bevolking onlangs opgeroepen geen illegale cd's meer te kopen en producenten en verkopers van dit soort goederen aan te geven. China wil de drie jaar oude wet op de auteursrechten in de loop van dit jaar aanpassen om buitenlandse auteursrechten te beschermen. Vorig jaar zijn ook bijna 1,6 miljoen boeken en 2,2 miljoen illegale cd's in beslag genomen. Voor de Amerikanen is dat tot op heden niet voldoende. (AP, DPA)