Evacuaties, dijkdoorbraak, verhoging en ontruimingen

Tachtig procent van de bewoners in het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en de Ooijpolder, voor wie verplichte evacuatie gold, waren vanmorgen zelf al uit hun huizen vertrokken. Evacués zijn onder meer ondergebracht bij evacuatieplaatsen in museum Autotron in Rosmalen en de Jaarbeurshallen in Utrecht. Bungalowparken vangen tegen vergoeding van veertig gulden per nacht mensen op die geen slaapplaats hebben. Ook het Rode Kruis heeft veertien opvangcentra geopend.

Door de evacuatie uit het gebied hebben het grootste deel van de nacht files gestaan op diverse verkeersknooppunten. De snelweg A2 tussen Boxtel en Utrecht is voor alle verkeer afgesloten om de evacuatie te bespoedigen. Langs de rivier de Dommel is een dijk doorgebroken, waardoor de polder het Bossche Broek ten zuiden van Den Bosch is volgelopen. Daardoor is verkeer onmogelijk op de A2 tussen Boxtel en 's Hertogenbosch.

Tot nu toe hebben de dijken in het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en de Ooijpolder het gehouden. Als de Waaldijk bij Wamel het zou begeven, duurt het ten minste tien uur voordat er een waterlaag van dertig centimeter staat in het achterland bij Alphen en Dreumel.

In het Land van Maas en Waal worden 370 boerenbedrijven ontruimd. De evacuatie van het vee verloopt moeizaam. In de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal staan vermoedelijk nog duizenden koeien en varkens op stal. In de Bommelerwaard verbleven 14.000 stuks vee. De eerste goederentrein voor duizend stuks vee arriveerde vannacht in Zaltbommel. Het vee is onder meer overgebracht naar de IJsselhal in Zwolle. Ook in de Bossche Brabanthallen zijn koeien, schapen en paarden ondergebracht.

Het Maaswater bij Borgharen bereikte vanmorgen een hoogste stand van 45.73 meter boven NAP, zestien centimeter lager dan in 1993. In Itteren en Borgharen zijn 2.600 van de 3.600 inwoners geëvacueerd. Evacuatie is niet verplicht. Een helikopter heeft gisteren een 20-jarige student uit Borgharen gered die thuis wat kleren had opgehaald waarna hij door de stroming van de weg raakte.

Door het stijgende water bij Borgharen dreigen vijf Maastrichtse wijken onder water te lopen. Het grondwater komt omhoog door de grote druk van de hoge Maas.

In Roosteren zijn 1.2000 van de 1.600 inwoners vertrokken.

Voor Venlo wordt morgen een stand van 18,45 meter verwacht, 10 centimeter hoger dan in 1993. Duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Het water stroomt door een dijk bij Ohé en Laak, ten zuiden van Roermond. Enkele honderden inwoners zijn geëvacueerd. De resterende 870 bewoners van Ohé en Laak is dringend geadviseerd hun huizen te verlaten.

Het regionaal crisisteam regio Nijmegen heeft besloten om de gebieden van Nijmegen die grenzen aan aan de Ooijpolder te evacueren. De 700 inwoners van de dorpen Middelaar en Plasmolen onder Nijmegen is dringend aangeraden te vertrekken.

De brandweer van Lopik heeft gisteren twee mannen gered die op de uiterwaarden van de Lek waren overvallen door het stijgende water. Het tweetal werd ingesloten terwijl zij hazen aan het vangen waren.

De Duitse autoriteiten hebben 5.000 inwoners van de ten oosten van Nijmegen gelegen stad Kleef geëvacueerd, uit vrees voor een dijkdoorbraak. Uit voorzorg zijn hier vandaag de basisscholen dichtgebleven.

Circa 225 gedetineerden van de penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht zijn naar andere gevangenissen overgebracht. Ook in Vught houdt de penitentiaire inrichting het water nauwlettend in de gaten. Achter de gevangenis werd gisteren de dijk met zandzakken twee meter opgehoogd.

Bij Deventer stroomt sinds gisteren het IJsselwater over de zomerdijk de Wilpse Kleipolder in. De boeren in dit gebied zijn evenwel bekend met die situatie; zij zijn er goed op voorbereid.

De kade van Kampen stroomt onder. Een van de probleemdijken is hier de Kop van Kampen. De IJssel had vanmorgen in Kampen een niveau van 2.04 meter boven NAP. Donderdag is het peil volgens de verwachting van Rijkswaterstaat 2.48 meter. Dat is 60 centimeter hoger dan eind 1993.

Duizend bewoners van huizen in de wijk Laag-Dalem in Gorinchem hebben gisteravond hun woningen verlaten uit vrees voor de wassende Merwede.

In Rotterdam en Dordrecht is geen sprake van problemen door het water. Problemen worden vooralsnog niet verwacht. In Dordrecht is de waterstand 1.60 meter hoger dan normaal.

Bij steunverlening en bestrijding van wateroverlast waren gisteren 850 militairen van de landmacht betrokken, ondersteund door 150 man logistiek personeel. Bij de evacuaties worden helikopters van de luchtmacht ingezet.

Twee elektriciteitscentrales, bij Buggenum in Limburg en bij Nijmegen, kunnen niet langer worden voorzien van kolen, omdat ze niet meer bereikbaar zijn voor binnenschepen. De stroomvoorziening is echter niet in gevaar.

Niet bekend