Dorpsbewoners brengen have en goed alvast in veiligheid

BENEDEN-LEEUWEN, 30 JAN. De buurt lachte hen gisteren uit. Met het stijgende water zou het zo'n vaart niet lopen. Maar F. Jansen nam geen risico. Hij sleepte zijn huisraad naar zolder, zelfs de deuren haalde hij uit hun scharnieren om deze vervolgens hoog en droog op te bergen. 's Avonds, na het journaal van 8 uur, sloeg de paniek in de buurt toe.

Veewagens, boedelbakken, caravans, kleine pick-up wagens; alles wat huisraad kon vervoeren of aan een trekhaak kon worden gehangen, verscheen in de straten. “Toen had ik alle tijd om een praatje te maken”, zegt Jansen.

Op de N322 tussen Beuningen en Zaltbommel rijden vanochtend auto's af en aan. De bewoners van de lager gelegen gebieden langs de Waal verlaten hun huizen, ook al is het officiële sein tot evacuatie nog niet gegeven. Zij hebben de afgelopen nacht en vanochtend hun ijskasten, gebloemde banken en eikenhouten kastjes opgeladen en haastig omwikkeld met een deken die nu als een sluier achter de aanhangwagen wappert.

Ook de supermarkt in Beneden-Leeuwen is vanochtend in grote haast begonnen de voorraad weg te halen. Jansen heeft nog geholpen de schappen leeg te halen. “Met een grote armzwaai heb ik al het snoep in een grote container gegooid”, glundert hij. Jansen heeft, in tegenstelling tot andere bewoners, alle tijd van de wereld.

Als het sein tot evacuatie wordt gegeven, kan hij zo vertrekken. De draaiboeken voor een dergelijke evacuatie liggen al klaar, vertelt woordvoerder A. Driessen van de gemeente Beneden-Leeuwen. Bezorgers van huis-aan-huis-bladen zullen dan brieven met informatie rondbrengen, geluidswagens met sirenes zullen door de straten rijden en de inwoners zullen met bussen worden weggevoerd.

Maar veel bewoners wachten de evacuatie niet af. In Dreumel is het relatief stil. Veel inwoners van dit dorp, dat op het laagste punt langs de Waal ligt, zijn gisteravond al vertrokken. In een nieuwbouwwijkje in Boven-Leeuwen laden mensen hun spullen voor de tweede keer binnen korte tijd in een verhuiswagen. Hun tuintjes zijn nog niet eens aangelegd.

Ze dachten hier zo mooi te wonen, achter de dijk en naast het kerkje. Dat de dijk ooit zou dreigen door te breken, daar had niemand aan gedacht. De vader van Jansen heeft zijn boerderij in de polder gisteren al verlaten. Hij heeft enkele bezittingen meegenomen, de rest heeft hij op hoop van zegen laten staan.

Voor zijn liefste bezit - een zwangere geit - was geen plaats in de auto. Daarvoor probeert zijn zoon nu een veilig onderkomen te zoeken. Maar voorlopig staat de geit nog in de achterbak van zijn Fiat op het hooi te kauwen.