Beurs rustig in afwachting van cijfers uit VS

AMSTERDAM, 30 JAN. De handel op de Amsterdamse beurs was vanmorgen in afwachting van de reeks economische cijfers die deze week uit Amerika moet komen. Vooral de mogelijke renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank trekt hun belangstelling. De beursgraadmeter, AEX, was een weerslag van die afwachtende houding; met een daling tegen het middaguur van 0.75 punt op 411,71 punten.

AMSTERDAM De stabiele obligatiemarkt - vanmorgen werd de inschrijving geopend op de nieuwe tienjarige staatslening tegen 7,75 procent, waarvan de stortingsdatum is vastgesteld op 1 maart - leek aanvankelijk een aardige basis te leggen onder de handel in aandelen. De omzetten bleven echter gering. “De mensen wachten op Amerika en hebben er tot die tijd geen zin in”, stelde een beurshandelaar vast.

Ook de buitenlandse beurzen waren lusteloos. In Londen was de toonaangevende FT-SE index tegen het middaguur acht punten lager op 3013. In Frankfurt sloeg een negatieve opening van min vier na een uur handel om naar een plus van vier punten. De dollar noteerde een tiende cent lager op 1,6965 gulden.

Bankverzekeraar ING noteerde twee kwartjes hoger op 80,80 en ook ABN Amro mocht zich verheugen in eenzelfde winst met een tussenkoers van 59,30. Verzekeraar Aegon noteerde twee dubbeltjes hoger op 109,20, evenals bankierverzekeraar Fortis op 71,60. DSM daarentegen zag de koers met 1,20 dalen op een tussenstand van 140,90. Scheepsbouwer Giessen-De Noord, leverde 3,70 in op 67,50. Het bericht dat na de twee schepen die nu in aanbouw zijn, nog geen nieuwe opdrachten volgen, schrikt beleggers af. Nutricia lag wederom onder speculatieve druk. De koers liep 2,40 op naar 96,20.

Op de Europese wisselmarkten opende de dollar nagenoeg onveranderd. In Amsterdam werd een notering van 1,6965 opgemaakt tegen een slotkoers van 1,6970 op vrijdag. Het wachten is op de uitslag van de bijeenkomst van het beleidsbepalende orgaan van het stelsel van Amerikaanse centrale banken morgen en woensdag. Alom wordt gerekend op een halve procentpunt renteverhoging.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs sloot de Nikkei-225-index vandaag 658,53 punten hoger op 18.752,88. Vooral de banken en vastgoedfondsen zaten in de lift.