Beatrix niet bij viering Indonesische republiek

DEN HAAG, 30 JAN. Koningin Beatrix en prins Claus zullen definitief niet aanwezig zijn bij de viering van de vijftigste verjaardag van de Indonesische republiek op 17 augustus. Het staatsbezoek van het koninklijk paar begint pas vier dagen later, op 21 augustus.

Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bekendgemaakt. De afgelopen weken zijn er stemmen opgegaan om het staatsbezoek te laten samenvallen met de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid in Indonesië. Maar het kabinet was bang dat dit zou worden uitgelegd als een officiële erkenning dat de onafhankelijkheid van Indonesië in augustus 1945 begon en niet pas bij de officiële soevereiniteitsoverdracht in 1949.

Anderzijds schrijven minister-president Kok en minister van buitenlandse zaken Van Mierlo vandaag aan de Tweede Kamer dat Nederland de onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus eigenlijk al “als historisch vaststaand feit” heeft geaccepteerd. In hun antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid L. Sipkes (GroenLinks) wijzen de twee ministers erop dat “sinds de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 leden en vertegenwoordigers van de Nederlandse regering veelvuldig aanwezig zijn geweest bij officiële bijeenkomsten en ontvangsten ter herdenking van de uitroeping van de onafhankelijkheid op 17 augustus 1945”.

Sipkes laat in een reactie weten dat het antwoord van Kok en Van Mierlo “de dubbele positie” illustreert die Nederland over de kwestie van de onafhankelijkheid inneemt. Enerzijds schrijft de regering dat het bezoek van de koningin “sterk in het teken zal staan van 50 jaren onafhankelijkheid”, maar anderzijds gaat de koningin pas op 21 augustus naar Indonesië. “Wees dan ook niet kinderachtig en zorg dat de koningin op tijd is”, aldus Sipkes.