Claus en Nádas bij Winterschrift in Groningen

GRONINGEN, 28 JAN. Winterschrift is de naam van het literatuurfestival dat van 2 tot en met 5 februari in de Stadsschouwburg en het Kruithuis in Groningen plaatsvindt. Belangrijkste gasten zijn de Vlaamse schrijver Hugo Claus en de Hongaarse auteur Peter Nádas. Het festival opent met een Groninger literaire avond, waarop proza en poëzie in het Gronings centraal staan. Eregast op de tweede avond is Hugo Claus. De auteur van proza, poëzie en toneelstukken zal voordragen uit eigen werk en geïnterviewd worden door schrijfster Connie Palmen. Op dezelfde avond vindt onder meer ook een debat der critici plaats en zal de Hendrik de Vriesprijs worden uitgereikt. Op zaterdagavond staat Peter Nádas in de Stadsschouwburg centraal. Op een diner lisant wordt uit zijn werk voorgelezen. Hij is diezelfde avond de hoofdgast in De Literaire Reuzensalon, waaraan onder andere ook Adriaan van Dis, Nicolaas Matsier, Nelleke Noordervliet en Charlotte Mutsaers deelnemen. De hoogleraar Duitse letterkunde Walter Schönau zal Nádas interviewen. Op de laatste dag besteedt het festival aandacht aan vier vrouwen uit de Nederlandse literatuur. Aanwezig zijn Hanny Michaelis, Helga Ruebsamen, Marjan Berk en Marie-Sophie Nathusius. (ANP)