Spanning Peru en Ecuador loopt op

QUITO, 27 JAN. Ecuador en Peru hebben hun troepen bij hun betwiste grens versterkt en in staat van paraatheid gebracht na verscheidene incidenten in het gebied. Officiële woordvoerders in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito zeiden gisteren dat een Peruaanse helikopter boven Ecuador had gevlogen en waarschuwden voor “serieuze gevolgen” bij herhaling. Peru zegt “alleen boven ons eigen territorium” te hebben gevlogen. Ecuador meldde eerder dat Peruaanse soldaten op Ecuadorianen hadden geschoten. Het betwiste gebied is rijk aan goud. Peru annexeerde na een invasie 1941 zo'n 200.000 vierkante kilometer van Ecuador. De nieuwe grens is na arbitrage vastgelegd in het zogeheten Rio-protocol (1942), maar dat is voor meer uitleg vatbaar. Vertegenwoordigers van Brazilië, Chili, Argentinië en de Verenigde Staten kwamen gisteren in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia bijeen voor een bemiddelingspoging. (Reuter)