Nonnen ontvoerd door rebellen in Sierra Leone

FREETOWN, 27 JAN. Rebellen in Sierra Leone hebben deze week zeven buitenlandse nonnen, zes Italiaanse en een Braziliaanse, ontvoerd bij een aanval op de noordelijke plaats Kambia in de buurt van de grens met Guinee.

Het bedrijfsleven in landen met een lage rente en een harde munt, zoals Duitsland en Nederland, maakt zich zorgen dat een gemeenschappelijke munt de minder gunstige karakteristieken aanneemt van het gemiddelde van de deelnemende lidstaten. En aangezien de rente in de meeste landen buiten Nederland hoger is dan hier, zou het bedrijfsleven, maar ook de overheid meer geld kwijt zijn aan rente dan zonder EMU. Schoenholz van Salomon Brothers is het daar mee eens. “Aanvankelijk was iedereen het er wel over eens dat de kapitaalmarktrente van de EMU zou zakken naar het lage Duitse niveau. Maar omdat in een 'vroege' EMU niet alle lidstaten genoeg naar elkaar zijn toegegroeid, zal de kapitaalmarktrente volgens onze calculaties 0,35 procent boven de rente liggen die op dit moment op Duitse obligaties worden betaald.” Dat de gezamenlijke obligatiemarkt straks groter is, dus meer liquide en efficient, en zo een kostenvoordeel met zich meebrengt, doet daar weinig aan af. Dat maakt het lenen voor landen met een harde munt, zoals Nederland en Duitsland, duurder. Bij een duurzame verhoging van de kapitaalmarktrente met 0,35 procent is de Nederlandse staat op den duur jaarlijks tussen de 1 en 2 miljard gulden aan extra rentelasten kwijt.