Kabinet: 150 mariniers naar Haïti als eiland 'veilig' is

DEN HAAG, 27 JAN. Nederland stuurt een compagnie mariniers (150 man) naar Haïti als de Veiligheidsraad concludeert dat de situatie op het eiland veilig en stabiel is. Dit heeft het kabinet vanmiddag besloten.

De Nederlandse mariniers zullen samen met een peloton Surinaamse militairen opereren in een gebied ten zuidwesten van Port au Prince. In die sector zijn ook Amerikaanse militaire eenheden aanwezig. Het Nederlandse hoofdkwartier komt in de kustplaats Jacmel.

De VN-vredesmacht in Haïti bestaat uit vijf infanteriebataljons en ondersteunende eenheden. “De bedoeling is dat UNMIH-II (United Nations Mission in Haiti) de Haïtiaanse overheid ondersteunt om een klimaat te creëren, waarin vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk zijn”, schrijft de regering in een brief aan de Tweede Kamer.

De regering verwacht dat de Veiligheidsraad zich op korte termijn positief zal uitspreken over de veiligheidssituatie in Haïti. In het totaal zullen 6.000 militairen worden ingezet, waarvan een groot aantal uit de regio. De Nederlandse mariniers zijn toegezegd voor één jaar. Nederland stelt ook uitrusting ter beschikking aan de Surinaamse militairen en biedt logistieke hulp en training. Wel wordt er in de brief met nadruk opgewezen dat “Suriname zijn peloton als zelfstandig detachement zal aanmelden bij de militairen commandant van Unmih-II”.

De zestien Nederlandse marechaussees zullen over enkele maanden uit Haïti worden teruggetrokken. In de brief wijst de regering opnieuw op het belang dat het Koninkrijk der Nederlanden heeft bij de stabiliteit in de regio. Het is mogelijk dat ook vijf Antilliaanse militairen worden toegevoegd worden aan de Nederlandse compagnie.