Tbc-epidemie dreigt zich te ontwikkelen in Siberië

Bijna de helft van de kinderen in Siberië dreigt tuberculose op te lopen. Dit concludeert een Brits team van artsen dat dinsdag in Londen verslag uitbracht van een medisch onderzoek in het gebied.

In Siberië lijden 60 van de 100.000 mensen aan tuberculose. Dit getal lijkt onbeduidend, maar het betekent dat jaarlijks 3 procent van de kinderen met de ziekte geïnfecteerd raakt. Van deze besmette kinderen zal naar schatting 45 procent rond hun vijftiende levensjaar tbc hebben. Bij 5 tot 10 procent van die kinderen zal de ziekte zich verder ontwikkelen en ernstig lijden veroorzaken.

Een woordvoerster van de medische hulporganisatie Merlin zei dat de voornaamste oorzaak voor de dreigende epidemie het ineenstorten van de Sovjet-Russische gezondheidszorg is. De directeur van Merlin, Christopher Besse, dringt erop aan dat de Russen de standaardprocedures voor diagnose en behandeling accepteren zoals de Wereldgezondheidsorganisatie die aanbeveelt. In dat geval is een epidemie nog te vermijden. Christopher plaatste evenwel een kanttekening. De ziekte ontwikkelt zich zeer snel tot een andere soort die resistent is voor de bestaande antibiotica. (Reuter)