Schmitz wil vasthouden aan plan om illegalen te legaliseren

ROTTERDAM, 26 JAN. Staatssecretaris Schmitz (justitie) houdt vast aan haar plan om illegalen die langer dan zes jaar 'wit' in Nederland hebben gewerkt, een verblijfsvergunning te geven. Een meerderheid van de Tweede Kamer keerde zich gisteren tegen zo'n algemene regeling voor de legalisering van 'witte' illegalen.

Het voornemen van staatssecretaris Schmitz zal naar verwachting volgende week in een plenair debat in de Tweede Kamer worden besproken. De staatssecretaris houdt vast aan het plan omdat het volgens haar “absoluut geen wijziging van het bestaande beleid betekent”. De partijen CDA, VVD, AOV, RPF en SGP, die zich gisteren in een debat tussen de vaste Kamercommissie voor justitie en de staatssecretaris tegen het voornemen keerden, vrezen echter de komst van meer illegalen naar Nederland als de bestaande officieuze praktijk tot officieel beleid wordt verheven.

Als deze partijen vasthouden aan hun weigering, dreigt Schmitz volgende week in de Kamer bakzeil te halen. PvdA en GroenLinks stemden gisteren in met de maatregel. De houding van D66 is nog onduidelijk. Deze partij heeft nog enkele vragen, die de staatssecretaris binnenkort zal beantwoorden.

Schmitz benadrukte gisteren nog eens dat haar voorstel niets meer behelst dan de formalisering van de bestaande praktijk. Sinds enkele jaren kunnen illegalen die zes jaar of langer in Nederland hebben gewerkt, daarover belastingen en premies hebben betaald, zijn ingeschreven in het bevolkingsregister en geen criminele achtergrond hebben, een verblijfsvergunning krijgen. De criteria stonden tot nu toe echter niet zwart op wit.

De Raad van State drong er afgelopen najaar bij Schmitz op aan de criteria bekend te maken en vast te stellen om zo willekeur te voorkomen. Vlak voor het nieuwe jaar maakte Schmitz dit voornemen bekend in een vreemdelingencirculaire, waar ze officieel de toestemming van de Kamer niet voor nodig heeft. VVD, D66 en CDA protesteerde tegen deze gang van zaken en op oudejaarsdag schortte de staatssecretaris onder druk van de Kamer haar besluit op.