Negen nieuwe renners in ploeg-Raas

ZAVENTEM, 26 JAN. De wielerploeg van Jan Raas is tijdens de winterstop drastisch veranderd. De naam van hoofdsponsor WordPerfect is na een fusie omgedoopt tot Novell, dat het doorlopende contract tot 1996 heeft voortgezet. Liefst negen nieuwe renners vertegenwoordigen de Nederlandse formatie, met de Oezbeek Abdoesjaparov als grootste blikvanger. De coureurs van ploegleider Raas rijden dit jaar met een nieuw logo in een roodgrijs tenue.

Behalve Abdoesjaparov zijn Dimitri Dainis en Dainis Ozols uit Letland de voornaamste buitenlandse aanwinsten. Ook de Australiër Henk Vogels zal de vorig seizoen teleurstellende equipe versterken. In eigen land zijn Eddy Bouwmans en Gerrit de Vries bereid gevonden voor Raas te fietsen. Het nieuwe gezelschap bestaat uit negentien coureurs, drie minder dan in 1994.

De 30-jarige Abdoe geldt nog steeds als een van de snelste spurters in het peloton. Raas ontkende gisteren bij de ploegpresentatie in het Belgische Zaventem dat Abdoe de enige beschermde renner is. “Hij is een soort bliksemafleider. We hebben ook nog Ekimov, Maassen en Van Hooydonck die voor succes moeten zorgen. Ze hebben nu meer kans bij ontsnappingen, omdat de concurrentie niet graag met Abdoe naar de streep wil.”

Het is uiterst twijfelachtig of software-producent Novell zich ook na 1995 blijft binden aan de wielerploeg. De kans is groot dat Raas net als drie jaar geleden op zoek moet naar een nieuwe geldschieter. “Ik heb het idee dat ze eerst afwachten hoe de prestaties uitvallen. Afgesproken is dat we in april zekerheid krijgen. Maar de kans is klein dat het contract verlengd wordt. Daarom heb ik nu al contacten met mogelijke andere sponsors.”

Raas heeft lering getrokken uit de teleurstellende prestaties van de laatste jaren. De renners zijn al in een vroeg stadium van de voorbereiding op trainingskamp gestuurd naar Zuideuropese oorden, waar een mild klimaat en een geaccidenteerd terrein tot een betere vorm moeten leiden. De coureurs weten zich gesteund door de nieuwe teamarts Ignace van Meerwijk en oefenen met de schema's van Eugene Janssen, die als trainer een dag per week voor Raas gaat werken.

De 46-jarige Janssen staat bekend om zijn geavanceerde trainingsmethoden. Zo zeggen Frans Maassen en diens neef Bart Brentjens (de mountainbiker) al enige jaren profijt te hebben van Janssens schema's. De trainer zelf bagatelliseert zijn eigen inbreng: “De renner moet zich lekker voelen, zijn eigen lichaam leren doorgronden. Ze moeten meer verantwoordelijkheidsgevoel krijgen en zelf uitmaken welke training voor hen het beste is. Het heeft helemaal geen zin om zeven uur per dag in de kou op de fiets te zitten. Sterker nog, dat gaat zich wreken in het voorjaar.”

De ploeg van Jan Raas is dit seizoen als volgt samengesteld:

Leon van Bon, Michael Boogerd, Eddy Bouwmans, Erik Dekker, Frans Maassen, Rob Mulders en Gerrit de Vries (Nederland), Alain Van den Bossche, Edwig van Hooydonk en Marc Wauters (België), Dainis Ozols en Arvis Pizkis (Letland), Viatcheslav Ekimov en Dimitri Nelubin (Rusland), Michael Blaudzun (Denemarken), Djamolidin Abdoesjaparov (Oezbekistan), Fréderic Moncassin (Frankrijk), Henk Vogels (Australië) en Sven Teutenberg (Duitsland).