Bouwer HBG in mineur na miljoenenclaim

AMSTERDAM, 25 JAN. Op een mat Damrak verloor bouwer HBG vanmorgen 2,50 gulden op een koers van 251 gulden. Aanleiding is een claim van de Duitse overheid van bijna een kwart miljard gulden wegens wanprestatie bij de bouw van het Schürmann-complex in Bonn. Beleggers in HBG hebben kennelijk weinig vertrouwen in de afloop van een waarschijnlijk langdurig juridisch gevecht.

AMSTERDAM Gisteren nam de koers van HBG al met 4,50 gulden af, nadat de bouwer de claim wereldkundig maakte. De Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX, daalde licht. De index noteerde rond het middaguur een stand van 407,19 punten, ofwel 0,33 punt lager.

Hoogovens steeg 1,90 gulden tot 79,50. Het staal en aluminumfonds profiteerde van een positief koopadvies van het Amerikaanse effectenhuis Goldman Sachs. Dat had tijdens een beleggingsbijeenkomst gisteren eveneens mooie woorden in petto voor Philips en Stork. De koersen van deze twee fondsen gingen ook omhoog. Philips, waarin flink werd gehandeld, kreeg er zeven dubbeltjes bij op 54,20 en Stork twee kwartjes op 46 gulden.

Kopieerfonds Océ-Van der Grinten deed het opnieuw goed: een plus van 1,50 op 84,50. Ahold klom 90 cent op 52,20. Minder positief ging het met het aandeel VNU, dat 1,50 prijsgaf op 174. De andere uitgevers Wolters Kluwer en Elsevier verloren eveneens: Wolters Kluwer leverde vier dubbeltjes in op 123 en Elsevier 1 dubbeltje op 16,60.

De obligaties gingen licht omhoog. De meeste leningen kwamen een dubbeltje hoger uit. De tienjarige staatslening (7,25 procent) kreeg er tien cent bij op 96,84 gulden. De dertigjarige staatslening moest evenwel twaalf cent prijsgeven op 94,08 gulden.

Op de Europese wisselmarkten stond de dollar vanmorgen op 1,6945 gulden, een fractie lager dan het slot van gisteren op 1,6955. Belangrijk voor de dollarhandel zijn de ontwikkelingen rond het beoogde Amerikaanse steunpakket voor Mexico en de vergadering van de centrale banken in de VS volgende week dinsdag. De verwachting is dat het bankenbestuur zal besluiten tot een renteverhoging van 0,5 procentpunt.

Het pond sterling moest vanmorgen een stap terug doen na de koersstijging van de voorgaande dagen onder invloed van speculaties over een verhoging van de Britse rente. De koers daalde van 2,7115 tot 2,7060.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street heeft gisteren pas op de plaats gemaakt. De Dow Jones-index sloot na bescheiden schommelingen 4,71 punten lager op 3862,70.

Beleggers keken de kat uit de boom. Het wachten was op de later op de dag uit te spreken jaarlijkse “State of the Union” van president Clinton, en de verdere ontwikkelingen in Mexico.

Ook op de valutamarkt in New York viel weinig te beleven. De dollarkoers lag tegen het slot van de handel op 1,6960 gulden na een slotkoers van 1,6955 in Amsterdam.

TOKIO De Japanse effectenbeurs wist zich vandaag weer verder te herstellen van de dreun maandag. De Nikkei-225-index steeg met 98,75 punten ofwel 0,55 procent tot 18.159,48. Gisteren was er een stijging met 275 punten, na een val van 1055 punten ofwel 5,6 procent maandag onder invloed van bezorgdheid over de economische gevolgen van de aardbeving in Japan.