Samenwerking Europa en N-Afrika tegen terrorisme

TUNIS, 23 JAN. Ministers van binnenlandse zaken van vier Europese en twee Noordafrikaanse landen hebben zaterdag tijdens een speciale bijeenkomst in Tunis aangekondigd hun samenwerking te versterken tegen moslim-extremistisch geweld.

De bijeenkomst van Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Algerije en Tunesië was het initiatief van de Franse minister Charles Pasqua, die ook Marokko had uitgenodigd. Er kwamen echter geen vertegenwoordigers opdagen van dat land, dat zich naar verluidt “niet aangesproken” voelt door het onderwerp. Mogelijk heeft de Marokkaanse houding te maken met de gespannen verhouding met Algerije. Het overleg, dat oorspronkelijk '4+3' was gedoopt, begon nu als '4+2'.

De ministers veroordeelden “terrorisme, fundamentalisme en elke vorm van extremisme en fanatisme en riepen op tot beëindiging van het geweld omdat slechts civiele vrede economische en sociale ontwikkeling toestaat”, aldus een gemeenschappelijke verklaring na afloop van de bijeenkomst. In dat kader besloten ze meer informatie uit te wisselen en hun bilaterale en multilaterale samenwerking uit te breiden tegen “de verschillende vormen van misdaad (..) die steeds meer worden gekoppeld aan terrorisme en fundamentalisme”.

“Terrorisme en misdaad kennen geen grenzen. We worden allemaal bedreigd”, verklaarde de Tunesische minister, Abdallah Kallel. Hij wees erop dat terroristische groepen “alle middelen gebruiken - handel in verdovende middelen en wapens, witwassen van geld, het beramen en uitvoeren van acties vanuit derde landen om regeringen te ondermijnen”. “Als we dezelfde dreigingen en problemen ontmoeten, gekoppeld aan terrorisme en misdaad, hebben we gemeenschappelijke oplossingen nodig.” (Reuter, AFP, AP)