Nerveuze beurs van Tokio zakt met 5,6 pct

TOKIO, 23 JAN. De aandelenkoersen op de beurs van Tokio zijn vandaag met meer dan duizend punten (5,6 procent) gezakt. Door de aanhoudende bureaucratische traagheid waarmee de Japanse regering reageert op de aardbeving in Kobe, sloeg de kalmte van vorige week vandaag om in diep pessimisme.

Veel handelaren deden massaal stukken van de hand. Andere beurzen in Azië volgden later op de dag het Japanse patroon.

Hoewel Japanse economen voor de tweede helft van dit jaar verwachten dat de Japanse economie flink zal profiteren van de wederopbouw van het getroffen gebied, zijn beleggers nerveus geworden. “Het ongunstige effect op de korte termijn is groter dan werd verwacht”, zei een beursanalist. Bovendien speelden de naderende dood van de Chinese leider, Deng Xiaoping, en vrees voor een nieuwe Amerikaanse renteverhoging beleggers parten.

De autoriteiten van de provincie waar Kobe ligt, schatten de schade intussen op meer dan 10 biljoen yen (ruim 170 miljard gulden). De schade is maar voor een klein deel verzekerd. Het dodental is opgelopen tot meer dan 5.000, er zijn 52.000 gebouwen verwoest en de infrastructuur is grotendeels vernietigd.

Volgens de Japanse oppositie dient de regering van premier Murayama snel met een aanvullende begroting te komen. Er zou snel meer veel geld dan de reeds uitgetrokken 100 miljard yen aan eerste noodvoorziening moeten worden gereserveerd.

Winstnemingen door buitenlandse handelaren en Japanse beleggers lagen ten grondslag aan het grote verlies in Tokio. De verwachting is dat veel bedrijven in het getroffen gebied hun stukken verzilveren om de noodzakelijke massale reparaties te kunnen bekostigen.

De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen zakte 1.054,73 punten of 5,6 procent tot 17.785,49, het laagste niveau sinds 5 januari vorig jaar. Auto- en de elektronica-fondsen werden massaal verkocht, vooral door buitenlandse beleggers. De ongerustheid over logistieke problemen met toeleveranties uit het getroffen gebied voor de auto- en elektronica-industrie neemt met de dag toe.

De beurs van Hongkong volgde later het Japanse patroon. De Hang Seng-index daalde met 4,3 procent. Veel handelaren in Hongkong zijn bang voor de politieke toekomst van China na de dood van Deng.

Dezelfde factoren bepaalden het beeld op de rest van de beurzen in Azië. In Singapore, Maleisië, Taiwan en de Filippijnen varieerde het verlies van 1,67 procent tot 5 procent.