België: vier dagen werken bij overheid

BRUSSEL/HAMBURG, 21 JAN. De Belgische regering is gisteren akkoord gegaan met een plan om ambtenaren in dienst van de nationale overheid binnenkort vrijwillig vier dagen per week te laten werken. Ook in Duitsland is gisteren gepraat over invoering van een vierdaagse werkweek.

De Belgische regering wil met de invoering van de vrijwillige vierdaagse werkweek voor ambtenaren meer banen scheppen. Een speciale toeslag compenseert een deel van het verlies aan loon. Hun 'nieuwe' salaris zou uitkomen op 90 procent van het oude. Het recht op de vierdaagse geldt voor de 75.000 federale ambtenaren. Zij kunnen ook gebruik maken van een 'uitstapregeling' die het mogelijk maakt om vanaf 55 jaar halve dagen te gaan werken. Ook de 'uitstappers' krijgen een speciale premie. Minister Vande Lanotte van binnenlandse zaken hoopt dat gemeenten en provincies, die samen zo'n 170.000 ambtenaren in dienst hebben, het nationale voorbeeld zullen volgen.

Wie ervoor kiest vier dagen per week te gaan werken, krijgt een vergoeding van 3250 frank (ongeveer 175 gulden) per maand, hetgeen betekent dat er 86 tot 90 procent van het inkomen wordt behouden, afhankelijk van het salarisniveau. De pensioenrechten blijven overeind.

In Duitsland liet de overkoepelende vakcentrale Deutsche Gewerkschaftsbund (DGB) gisteren weten voorstander te zijn van een algemeen geldende vierdaagse werkweek. De DGB noemde de Duitse economie sterk genoeg om zich een algemene vierdaagse werkweek te kunnen veroorloven. “De vierdaagse werkweek is net als deeltijdarbeid en flexibele pensionering een middel om het beschikbare werk eerlijker te verdelen. Als de werkgevers er werkelijk in zijn geïnteresseerd de werkloosheid te verminderen, moeten ze één lijn met ons trekken”, zei DGB-voorzitter Dieter Schulte in een interview dat de krant Hamburger Morgenpost gisteren publiceerde. De vakbondsleider gaf aan dat er valt te praten over de vraag of de vierdaagse week voor werknemers er moet komen op basis van een produktietijd in bedrijven van vijf dan wel zes dagen per week.

De werkgeversorganisatie Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände (BDA) noemde dat laatste gisteren “een constructief voorstel”. De Duitse werkgevers hebben herhaaldelijk gepleit voor werken op zaterdag. De directeur van het Duitse arbeidsbureau, Bernhard Jagoda, reageerde zuinig op het voorstel van Schulte. Hij stelde vast dat een vierdaagse werkweek slechts één van de vele mogelijkheden is om de werktijden flexibeler te maken.

Er is in Duitsland al enige ervaring met een vierdaagse werkweek. Het autoconcern Volkswagen voerde de vierdaagse week op 1 januari 1994 in voor 100.000 werknemers. Afgelopen week stelden de Nederlandse werkgevers in de bankensector voor een 36-urige werkweek in te voeren. (DPA, ANP, AFP)