Organon maakt pil en spiraaltje in Rusland

ARNHEM, 20 JAN. Geneesmiddelenbedrijf Organon, een dochteronderneming van Akzo Nobel, gaat de Russische markt voor anti-conceptiepillen en spiraaltjes op. Organon krijgt een belang van 51 procent in de nieuwe onderneming Organon-Akrikhin (A/O) die de eerste producent in Rusland wordt van contraceptiva naar Westerse normen.

De Russische farmaceutische onderneming Akrikhin krijgt een belang van 37 procent in A/O en de resterende 12 procent is voor de derde partner, de International foundation for mother- and child healthcare. A/O gaat in Rusland het toonaangevende Multiload spiraaltje van Organon en 's werelds meest voorgeschreven anticonceptiepil Marvelon, eveneens een patent van Organon, leveren. Begonnen wordt met verpakking van de Marvelon-pil. Daarna zal A/O het spiraaltje onder licentie gaan produceren.

Eind april begint de bouw van een fabriek op het terrein van Akrikhin in de plaats Staraya Kupavna, 35 kilometer ten oosten van Moskou. Tegen eind dit jaar moeten de eerste proef-partijen worden geleverd. Organon zorgt voor de technologie, verpakkingsmateriaal en de grondstoffen.

De partners zien grote groeimogelijkheden op de Oosteuropese markt voor gezinsplanning. Alleen Rusland telt al 40 miljoen vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Andere Oosteuropese leveranciers van anticonceptiva werken nog niet volgens de Westerse normen. Akrikhin is een grote producent van medicijnen, geur- en reukstoffen en cosmetische artikelen. De International foundation for mother- and child healthcare ondersteunt voorlichtingsinitiatieven, projecten en onderzoek op het gebied van de gezondheidszorg binnen en buiten Rusland.