KORTE GOLF WEEK 3

Inwoners van het dorp Villars-sur-Glâne in het Zwitserse kanton Fribourg zijn in het geweer gekomen tegen het nieuwe waarschuwingsignaal van de hoge-snelheidstreinen van de Zwitserse spoorwegen, zo bericht Radio Zwitserland Internationaal. Het ouderwetse fluitsignaal is vervangen door een tweetonig hoorngeschal. De Zwitsers vinden het geluid niet alleen weinig muzikaal, maar ook veel te hard. Volgens de Zwitserse spoorwegen is het signaal echter volledig in overeenstemming met internationale normen. Het geluid moet ook lelijk en hard zijn, zodat waaghalzen die zich op de rails begeven tijdig gewaarschuwd kunnen worden. Zwitserland kan maar beter wennen aan het nieuwe waarschuwingssignaal, want de Zwitserse spoorwegen hebben 120 locomotieven met hoorn besteld. Vroeger moet het volgens Radio Zwitserland niet veel beter zijn geweest. Aan het eind van de vorige eeuw was het niet ongebruikelijk dat Britse treinmachinisten de trompet aan de mond zetten. Om heel andere redenen is het aantal Zwitserse emigranten volgens Radio Zwitserland vorig jaar fors gestegen. Steeds meer gepensioneerden kopen voor hun spaarcenten - tussen de 100.000 en 300.000 Zwitserse frank - in Spanje een luxueus appartement met zwembad en tuin. In hun eigen land kunnen ze voor dat bedrag nog niet eens een garage krijgen.

In Keulen verscheen deze week de eerste Gouden Gids voor Vrouwen, zo meldde Deutsche Welle. Er staan zo'n 250 bedrijven in - op het gebied van organisch voedsel, financiën, management-advies en computeropleidingen - voor mensen die er de voorkeur aan geven om met vrouwen zaken te doen. Een op de drie ondernemingen wordt volgens de Duitse wereldomroep tegenwoordig door vrouwen opgericht. In de Verenigde Staten is de Gouden Gids voor Vrouwen al tien jaar lang een begrip. Die van San Francisco is alleen al zeventig pagina's dik en verschijnt twee maal per jaar. De ski-wedstrijden in het Finse Tampere gaan dit weekend gewoon door, zo meldt Radio Finland Internationaal. Wel moesten deze week per trein elf wagonladingen sneeuw vanuit het noordelijk gelegen Kajaani worden aangevoerd.