'Tekeningen in grot uniek'

PARIJS, 19 JAN. De in Zuid-Frankrijk ontdekte prehistorische grotschilderingen zijn 'uitzonderlijk, een schat voor de mensheid', zei de Franse minister van cultuur Jacques Toubon gisteren in Parijs bij bekendmaking van de vondst.

Volgens Franse experts zal de unieke vondst de opvattingen over de prehistorische mens veranderen. De schilderingen zijn op Eerste Kerstdag ontdekt door Jean-Marie Chauvet, een opzichter van grotten in de Ardeche. Hij vond met zijn team een plaats waar tocht uit de grond kwam, in de buurt van Combe d'Arc, 50 km benoorden Avignon. Nadat ze stenen weg hadden geruimd, ontdekten ze een gat, net groot genoeg om een mens door te laten zakken. 500 m onder de grond ontdekten ze een grottenstelsel. De wanden bevatten ongeveer 300 prehistorische afbeeldingen van dieren, zo'n 20.000 jaar oud, sommige in de wand gekerfd, andere geschilderd. In een van de ondergrondse 'zalen' met rode verf, in de andere met zwart. In andere grottekeningen, zoals in Lascaux, worden die kleuren door elkaar gebruikt. Bovendien overheersen in andere grotschilderingen bisons en mammoeten, maar in deze grot overheersen dieren waarop de prehistorische mensen niet jaagden, zoals leeuwen, hyena's en neushoorns. De afbeeldingen van een panter en een uil zijn nog nooit elders aangetroffen. Ook staat in een van de ruimtes een steen waarop een bereschedel ligt, wat volgens experts misschien op een rituele functie wijst. Er zijn in de grot beenderen van honderd beren aangetroffen, en plaatsen waar 20.000 jaar geleden vuren gestookt werden. Alleen onderzoekers mogen de nog intacte grot in. Foto: hyena en panter (Reuter)