Gouden Uil nieuwe literaire prijs

BRUSSEL, 19 JAN. De Gouden Uil is een nieuwe literaire prijs voor het Nederlands taalgebied. De prijs is bedoeld voor het beste boek in de categorieën fictie, non-fictie en kinder- en jeugdboeken. Het is met in totaal 120.000 gulden de grootste prijs van het Nederlands taalgebied, zo meldt de Stichting Behoud de Begeerte uit Antwerpen.

De AKO Literatuur Prijs (fictie en non-fictie) en de Libris Literatuur Prijs (fictie) zijn elk 100.000 gulden. Uitgevers zonden in totaal 570 boeken in die meedingen naar een prijs in één van de categorieën. Drie jury's selecteerden elk 25 werken. Juryleden zijn onder meer Aad Nuis, de staatssecretaris van cultuur (fictie), Martin van Amerongen, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer (non-fictie) en VARA- voorzitter Marcel van Dam (non-fictie). Op 13 februari maakt de jury per onderdeel vijf nominaties bekend. Een kleine maand later, op 11 maart, maakt de organisatie de drie winnaars bekend tijdens een rechtstreekse televisieuitzending via de BRTN, vanuit het Lunatheater in Brussel. De drie auteurs krijgen elk 40.000 gulden. De Gouden Uil is een initiatief van Standaard Boekhandel en HUMO, in samenwerking met BRTN. APRA Verzekeringen en Standaard Uitgeverij ondersteunen het project financieel. De coördinatie is in handen van de Stichting Behoud de Begeerte.