Handelaar uitgesloten door Beurs

AMSTERDAM, 18 JAN. Het tuchtcollege van de Amsterdamse effectenbeurs heeft voormalig directeur J. Besse van het failliete effectenkantoor Regio Effekt definitief uitgesloten van het beurslidmaatschap. Dit heeft een woordvoerder van de effectenbeurs vanmorgen bevestigd.

Het beurslidmaatschap van Besse werd al in september 1993 beëindigd, nadat zijn bedrijf Regio Effekt in Alpen aan den Rijn financieel in de afgrond was gezakt door miljoenenverliezen op transacties voor eigen rekening. Deze verliezen werden gedeeltelijk aangezuiverd met gelden die cliënten voor beleggingen aan Regio Effekt hadden toevertrouwd.

Het tuchtcollege van de beurs, ofwel de Commissie van Orde, had Besse voor dit laakbare handelen naast uitsluiting van het lidmaatschap, tevens een maximale geldboete van 500.000 gulden kunnen opleggen. Het is niet de eerste keer dat het tuchtcollege tot levenslange uitsluiting besluit. Die primeur kwam vorig jaar toe aan drie voormalige directeuren van het commissionairshuis Nusse Brink.

Tegen Besse en zijn toenmalige mede-directeur C. Oskam loopt thans nog een strafrechtelijk onderzoek wegens verduistering van cliëntengelden en valsheid in geschrifte. Tevens wordt in Luxemburg een onderzoek gedaan naar vermeend witwassen van zwart geld.

Het Omslagfonds van de beurs - een garantieregeling tegen onder meer praktijken van malafide leden - had tot 2 januari aan 18 gedupeerde cliënten van Regio Effekt circa 850.000 gulden uitgekeerd. Het noodfonds van de Optiebeurs betaalde tot nu toe circa 880.000 gulden.