Duitse generaal krijgt geen straf

BONN, 18 JAN. De Duitse generaal-majoor Gerd Schultze-Rhonhof, die in een nieuwjaarstoespraak het Constitutionele Hof in Karlsruhe kritiseerde, wordt niet disciplinair bestraft.

Dit heeft de Duitse minister van defensie, Volker Rühe (CDU), gisteren meegedeeld na een gesprek met de generaal. Schultze-Rhonhof had kritiek geuit op het oordeel van het hof dat iemand die een aan de voor-oorlogse pacifistische schrijver Kurt Tucholsky ontleende tekst “Soldaten zijn moordenaars” op zijn auto had geplakt vrijuit moest gaan omdat zijn recht op vrijheid van meningsuiting zwaarder moet wegen dan het beledigende karakter van dat citaat. De generaal had dat oordeel “net zo absurd” genoemd als een vergelijking van het hof met het Volksgerechtshof uit de nazitijd. Rühe zei na het gesprek dat hij er begrip voor heeft dat de generaal zich met zijn toespraak “voor zijn soldaten” had willen opstellen. De 'vorm' van zijn optreden keurt hij echter af. De 55-jarige Schultze-Rhonhof heeft beloofd voortaan met die kritiek rekening te zullen houden.