Omzet Philips 3,7 pct hoger

ROTTERDAM, 17 JAN. Philips heeft in 1994 de omzet zien toenemen met 3,7 procent tot 61 miljard gulden. Dat heeft president J. Timmer gisteren meegedeeld tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst voor directieleden in Eindhoven.

Timmer noemde het omzetcijfer over het boekjaar 94 “tevredenstellend in het licht van de voortgaande druk op de verkoopprijzen en de zich slechts zeer geleidelijk herstellende economieën in Europa”. Timmer liet zich niet uit over de winst.

Volgens H. Boom, analiste van zakenbank MeesPierson, is uit het cijfer van 61 miljard op te maken dat in het vierde kwartaal een “behoorlijk groei” van de omzet is behaald. Hoeveel, is volgens haar op basis van de al verstrekte kwartaalcijfers niet exact uit te rekenen. Daarvoor zouden er onder meer correcties moeten worden aangebracht voor consolidatie- en prijswijzigingen.

Voor analiste Boom is de omzetgroei van 3,7 procent in 1994 “volgens verwachting”. Zij rekent op een winst over 1994 van 1,9 miljard gulden.

Vorig jaar bedroeg de omzet 58,8 miljard en de winst 1,965 miljard gulden (inclusief een incidentele baat van 1,1 miljard gulden door onder meer de verkoop van een 35-procents belang in Matsushita Electronics Corporation aan Matsushita). In 1992 leed Philips nog een verlies van 900 miljoen gulden.