Nuis wil advies commissie over concessies omroepen

DEN HAAG, 17 JAN. Staatssecretaris Nuis (media) heeft een commissie ingesteld die hem over de concessie-aanvragen voor landelijke publieke omroep moet adviseren. Alle Hilversumse omroepen met uitzondering van Veronica hebben bij staatssecretaris Nuis een aanvraag ingediend voor een vijfjarige uitzendvergunning. Veronica stapt op 1 september uit het omroepbestel om samen met programmaproducent Endemol en waarschijnlijk ook RTL een commerciële omroep te vormen.

De commissie, die op 1 februari met haar werkzaamheden begint en voor 15 april een advies moet uitbrengen, wordt geleid door P. van Dijke, oud-voorzitter van de NOS. Andere leden zijn oud-KRO-voorzitter B. Schmitz, oud-VPRO-voorzitter M. Jager, senator en voorzitter van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties J. Kassies, oud-NOS-voorzitter M. de Jong en A. de Vries, oud-hoofdredacteur van het vrouwenweekblad Viva.

Nuis neemt voor 1 juni een besluit over de concessie-aanvragen en kan een aanvraag afwijzen als hij gegronde redenen heeft om aan te nemen dat de aanvrager zich niet aan de wettelijke (programma)voorschriften zal houden. Zo dient dertig procent van de zendtijd gevuld te worden met informatieve of educatieve programma's en moet twintig procent van culturele aard zijn. Omroepen die een concessie willen, moeten het afgelopen jaar zendtijd als omroepvereniging hebben gehad en over ten minste 150.000 leden beschikken. In een beleidsplan moeten zij hun identiteit tot uitdrukking brengen en voldoende bereidheid tonen om samen te werken met hun netpartners. In toenemende samenwerking ligt de garantie voor het voortbestaan van de publieke omroep, aldus Nuis.

Veronica stuurde het ministerie vrijdag een brief die aanvankelijk werd aangezien voor een concessie-aanvraag. De omroep wilde daarmee de mogelijkheid openhouden om in het publieke bestel te blijven voor het geval de staatssecretaris of het Commissariaat voor de Media de commerciële status aan Veronica niet op tijd verleent. Op 15 januari verstreek de termijn om voor vijf jaar een plaats binnen de publieke omroep veilig te stellen. Nuis: “Er is klaarblijkelijk binnen Veronica ongerustheid over de toekomst. Veronica heeft ons pro forma laten weten de rechten te reserveren. Wij zullen dat pro forma archiveren.”